Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Παροχή αίματος στο μαστό

Η  παροχή αίματος στο μαστό είναι σημαντική για την παραγωγή γάλακτος. Για κάθε μονάδα γάλακτος που εκκρίνεται, 300 ως 500 φορές μεγαλύτερη ποσότητα αίματος περνά από το μαστό!

Το αίμα εισέρχεται από τη βάση των μαστών δια μέσου της αιδοιικής αρτηρίας. Επιστρέφει στην καρδιά για να οξυγονωθεί μέσα από μια εκ των  τριών διόδων. Μια από αυτές είναι η υποδερμική κοιλιακή φλέβα, που συχνά αποκαλείται φλέβα του γάλακτος. Πολλοί αιγοτρόφοι πιστεύουν πως το μέγεθος και η προεξοχή αυτής της φλέβας αποτελούν ένδειξη της γαλακτοπαραγωγικής ικανότητας του ζώου. Εντούτοις κατά τη διάρκεια πειραμάτων όπου η ροή αυτής της φλέβας διακόπηκε, η παραγωγή γάλακτος δε επηρεάστηκε σημαντικά.

Παρόλα αυτά, το γάλα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά του αίματος. Κάθε κυψελίδα περιβάλλεται από ένα μικροσκοπικό δίκτυο τριχοειδών αγγείων. Τα τριχοειδή αγγεία μεταφέρουν αίμα στη βάση των κυττάρων που βρίσκονται στα τοιχώματα της κυψελίδας. Το γάλα δημιουργείται όταν τα συστατικά του αίματος που περνούν μέσα από τα τριχοειδή αγγεία λαμβάνονται από τα γαλακτοφόρα κύτταρα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τόσο τη διήθηση ορισμένων συστατικών του αίματος όσο και τη σύνθεση των συστατικών μέσω του κυτταρικού μεταβολισμού.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν τα συστατικά του αίματος που χρησιμεύουν στη δημιουργία του γάλακτος, εξετάζοντας το αίμα πριν εισέλθει και αφού εξέλθει από το μαστό(ως γάλα). Το νερό, το κυριότερο συστατικό του γάλακτος (87% κατά βάρος), προκύπτει από το φιλτράρισμα του αίματος, όπως και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία του γάλακτος. Η λακτόζη(ο κυριότερος υδρογονάνθρακας στο γάλα) συντίθεται από τη γλυκόζη του αίματος.

 Από την άλλη πλευρά, το 75% περίπου του λίπους που περιέχει το γάλα συντίθεται στο μαστικό αδένα. Το περισσότερο απ’ αυτό προέρχεται από το οξικό άλας, πράγμα που εξηγεί γιατί τα ζώα που τρέφονται με περισσότερα δημητριακά και με λιγότερο άχυρο παράγουν γάλα με λιγότερα λιπαρά. Αυτός ο τρόπος διατροφής έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα οξικού άλατος στη μεγάλη κοιλία.