Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Αποκοπή κεράτων

Αποκοπή κεράτων

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα κέρατα ενός ενήλικου ζώου. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα κοπάδι με ακέρατες αίγες και αγοράσετε μια καινούρια με κέρατα, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει προβλήματα.

Τα κέρατα των ενηλίκων ζώων μπορούν να πριονιστούν, συνήθως με κάποιο ειδικό πριόνι. Πρέπει να κόβονται κοντά στο κρανίο, και συγκεκριμένα να αφαιρείται μαζί και μια φλοίδα από αυτό για να αποτραπεί η πιθανότητα να ξαναφυτρώσουν. Για τη δουλειά αυτή απαιτείται η χρήση αναισθητικού και η πείρα του κτηνιάτρου, ο οποίος όμως όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συνήθως αποφεύγει να ασχοληθεί.

Και πάλι, υπάρχει εναλλακτική λύση, η οποία φαίνεται λιγότερο δύσκολη και σκληρή, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Αν τοποθετήσετε δυνατούς ελαστικούς δακτυλίους σφικτά γύρω από τη βάση κάθε κεράτου, αυτό θα ατροφήσει και θα πέσει. Μερικοί κάνουν μια εγκοπή στο κέρατο πολύ κοντά στο κεφάλι για να κρατήσουν το δακτύλιο στη θέση του, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η κολλητική ταινία πάνω από τους δακτυλίους επειδή μπορεί να σπάσουν ή να μετακινηθούν.

 Τα προβλήματα προκύπτουν όταν το κέρατο αρχίζει να αποδυναμώνεται. Η αίγα μπορεί να κουτουλήσει μια άλλη ή να μπερδευτεί στο συρματόπλεγμα και να σπάσει τα κέρατα της. Αν το κέρατο δεν είναι έτοιμο να αποβληθεί μόνο του, το ζώο θα πονέσει πολύ και θα χάσει αίμα. Πρέπει να σταματήσετε την αιμορραγία αμέσως.

Με τον κατάλληλο χειρισμό, ίσως με την απομόνωση του ζώου, την απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων αντικειμένων και τη συχνή παρακολούθηση, σε πολλές περιπτώσεις η χρήση των ελαστικών δακτυλίων μπορεί να είναι προτιμότερη από την κοπή. Προς όφελος όλων όμως, η καλύτερη μέθοδος είναι η αφαίρεση με καυτήριασμό