Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Φροντίδα της οπλής

Η σκληρή εξωτερική επιφάνεια των οπλών της αίγας αναπτύσσεται όπως τα νύχια μας και επομένως πρέπει να κόβονται τακτικά. Η παραμέληση αυτής της δουλειάς μπορεί να προκαλέσει αναπηρία στο ζώο. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία διαρκεί μερικά λεπτά κάθε μήνα, ιδιαίτερα αν έχετε λίγα ζώα. Γι, αυτό, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι οπλές τόσων πολλών αιγών μοιάζουν με μυτερές μπότες ή πέδιλα του σκι.

Πόσο συχνά;

 Το πόσο συχνά κόβονται τα νύχια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο πρέπει να εξετάζετε τις οπλές τουλάχιστον κάθε 2-3 μήνες. Μερικές φορές μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ υπάρχουν διαφορές από ζώο σε ζώο. Οι αίγες που ζουν σε μαλακό έδαφος χρειάζονται πιο συχνό κόψιμο από εκείνες που ζουν στα βουνά, όπου οι σκληροί βράχοι δεν επιτρέπουν στις οπλές να μεγαλώσουν υπερβολικά. Σε σχετικό βιβλίο αναφέρεται πως, αν τοποθετήσουμε μια μεγάλη πέτρα μέσα στο στάβλο, τα ζώα θα ανεβαίνουν πάνω της και θα φθείρουν τις οπλές τους. Ακούγεται λογικό, αλλά όσοι το δοκίμασαν λένε πως δεν λειτουργεί.

Φυσική συντήρηση της οπλής

Στη φύση, οι αίγες τρίβουν  και φθείρουν τις οπλές τους όταν ανεβαίνουν στους βράχους. Όταν ζουν περιορισμένα και σε μαλακό έδαφος, το κόψιμο των οπλών βαραίνει τον αιγοτρόφο. Αυξήστε το χρόνο ανάμεσα στα κοψίματα τοποθετώντας μερικά ακατέργαστα καυσόξυλα στην αυλή ή στο χώρο βόσκησης των ζώων. Τους αρέσει πολύ να σκαρφαλώνουν πάνω τους και η τραχιά τους επιφάνεια θα σας βοηθήσει να ελαττώσετε τις ονυχοκοπτικές σας υποχρεώσεις.

Με ποια εργαλεία;

Οι μέθοδοι περιποίησης των οπλών είναι πολλές και απαιτούν διαφορετικά εργαλεία. Το πιο απλό εργαλείο είναι ένας καλός κοφτερός σουγιάς. Μερικοί προτιμούν μαχαίρι για μουσαμά, ενώ άλλοι πιστεύουν ακράδαντα στο κλαδευτήρι που χρησιμοποιούν και για τα φυτά τους. Παρόλα αυτά, νομίζω πως όποιος χρησιμοποιήσει ένα ειδικό ψαλίδι για αίγες, δεν θα θελήσει να ξαναγυρίσει σε αυτά τα πρωτόγονα εργαλεία.

Για ελαφρές εργασίες και φινίρισμα των νυχιών πολλοί χρησιμοποιούν μια ξυλουργική πλάνη με λάμες που μοιάζει με τρίφτη λαχανικών.

Θα σας χρησιμεύσει επίσης μια σκληρή βούρτσα για καθάρισμα και ένα ζευγάρι ανθεκτικά γάντια κηπουρού.