Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Πώς να κόψετε τις οπλές

Αν τα ζώα σας δεν είναι υπάκουα ή δεν είστε πολύ μεγαλόσωμοι, η δουλειά θα γίνει πιο εύκολα μαζί με ένα βοηθό ή αν ο πάγκος αρμέγματος είναι τέτοιος που σας δίνει τη δυνατότητα να κλείσετε μέσα το ζώο και να υπάρχει χώρος για να φτάσετε στα πόδια του.

  • Ακινητοποιήστε την αίγα και σταθείτε έχοντας μπροστά σας το πίσω μέρος του ζώου. Πιάστε ένα από τα πίσω πόδια της και σηκώστε το ανάμεσα στα πόδια σας.

Κρατήστε γερά το πόδι στον αστράγαλο και χειριστείτε το μαχαίρι με πολλή προσοχή, έτσι ώστε, αν το ζώο κλοτσήσει, κανείς από τους δύο να μην τραυματιστεί. Γι, αυτό το λόγο πολλοί προτιμούν την ψαλίδα, που είναι ασφαλέστερη από το μαχαίρι. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να φοράτε χοντρά γάντια.

  • Με την άκρη του εργαλείου ή με μια σκληρή βούρτσα, καθαρίστε τη βρομιά που έχει εισχωρήσει στη οπλή. Αν η οπλή έχει μεγαλώσει προς τα μέσα περιέχει πολλές ακαθαρσίες.
  • Έπειτα, κόψτε προσεκτικά το νύχι που έχει μεγαλώσει πέρα από το σαρκώδες μέρος του ποδιού. Αν οι οπλές είναι παραμελημένες, είναι πιθανό να έχουν στρίψει κάτω από το πέλμα.
  • Κόψτε ό, τι περισσεύει. Το εμπρός μέρος της οπλής φθείρεται λιγότερο από τις πλαϊνές πλευρές και χρειάζεται περισσότερο κόψιμο. Αν και το πίσω μέρος σπάνια χρειάζεται κόψιμο, εξετάστε το και , αν χρειάζεται, κόψτε το πολύ προσεκτικά.
  • Το τελικό στάδιο, που είναι προαιρετικό, περιλαμβάνει τη λείανση της οπλής με μια λίμα. Το εμπρός μέρος χρειάζεται σαφώς περισσότερη λείανση από το πίσω. Συνεχίστε να κόβετε μέχρι το λευκό μέρος της οπλής να γίνει ρόδινο. Πλανίστε φυσικά μόνο το σκληρό μέρος της οπλής, όχι το σαρκώδες!
  • Αφήστε το ζώο να πατήσει το πόδι του και ελέγξτε το αποτέλεσμα. Μια αίγα με φροντισμένες οπλές στέκεται σωστά. Ο στόχος σας είναι να μοιάζουν τα πόδια της με των μικρών εριφίων.
  • Περιποιηθείτε το άλλο πίσω πόδι κατά τον ίδιο τρόπο.
  • Για να φροντίσετε τα μπροστινά πόδια, καθίστε στις φτέρνες σας δίπλα σε κάθε πόδι, ανεβάστε το πόδι του ζώου στο γόνατο ας και κόψτε όπως κάνατε και στα πίσω πόδια.

Σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις όπου το ζώο μοιάζει  σαν να φοράει μυτερά παπούτσια, είναι πιθανόν να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να μην κόβετε παρά πολύ αμέσως. Αν οι οπλές βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, το ζώο δεν θα καθίσει ήσυχο για να το φροντίσετε. Κόψτε όσο περισσότερο μπορείτε και επαναλάβετε σε 1-2 μέρες.

Να θυμάστε πως και οι τράγοι έχουν οπλές. Συχνά είναι πιο παραμελημένοι από τις θηλυκές και δεν θα έπρεπε.