Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Γιατί η γάτα ακούει ακόμη και τον ψίθυρο;

Η ακοή είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη στις γάτες, αφού σ’ αυτήν βασίζονται για να αντιλαμβάνονται και τα πιο ανεπαίσθητα τριξίματα και θροΐσματα για να εντοπίζουν τη λεία τους.
Τα αυτιά κινούνται και κρατιούνται όρθια από μικρούς μυς για να ελέγχουν το περιβάλλον και να συλλαμβάνουν τους ήχους. Η ακριβής εντόπιση εξαρτάται από τους ήχους που μεταφέρονται από τον αέρα και γίνονται αντιληπτικοί από τα δυο αυτιά τα οποία είναι ελαφρώς μη συγχρονισμένα. Αυτή η διαφορά του χρόνου βοηθά στην εντόπιση της πηγής. Οι κινήσεις των αυτιών χρησιμεύουν για να συνεννοούνται με τις άλλες γάτες.
Τα ηχητικά κύματα μεταφέρονται από το εξωτερικό μέρος του αυτιού στη μεμβράνη του τυμπάνου και περνώντας από το μέσο ους, από μια αλυσίδα μικροσκοπικά κόκκαλα φτάνουν στον κοχλία του έσω ους, όπου τα ηχητικά κύματα αναλύονται. Αφού τα ηχητικά κύματα αναλυθούν στον κοχλία μετατρέπονται σε νευρικά ερεθίσματα και μεταφέρονται στον ακουστικό φλοιό, όπου «αναγνωρίζονται»- μια λειτουργία που συνεπάγεται τη γνώση. Έτσι η γάτα μαθαίνει να ανταποκρίνεται στους ήχους. Μπορεί να μάθει να ακούει στο όνομα της και όταν την καλούμε για φαγητό.

Ποιες συχνότητες μπορεί να συλλάβει το αυτί της γάτας;

Μπορεί να συλλάβει συχνότητες ήχου δυο οκτάβες ακοή της γάταςψηλότερα από το ανθρώπινο αυτί, αλλά δεν είναι τόσο ευαίσθητο σε συχνότητες κάτω του μεσαίο ντο. Στις υψηλές συχνότητες οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες και μπορούν να ανταποκριθούν σε ήχους πολύ μικρής έντασης. Επίσης είναι ικανές για πολύ λεπτές διακρίσεις της τάξεως του 1/5 του τόνου, ή ακόμα περισσότερο.

Ποιοι είναι οι λόγοι που προκύπτουν προβλήματα στην ακοή;

Σε όλες τις γάτες η οξύτητα ακοής ελαττώνεται με την ηλικία και οι λευκές γάτες κουφαίνονται πολύ νωρίς. Αυτό οφείλεται στη διαφορά κατασκευής του κοχλία. Επίσης η απόφραξη του εξωτερικού και μέσω αυτιού προκαλεί απώλεια ακοής.

Πως θα καταλάβω ότι το έσω ους δεν έχει βλάβη;

Αν κρατήσουμε τη γάτα ανάποδα και ύστερα την αφήσουμε να πέσει θα καταφέρει να αναποδογυρίσει και να προσγειωθεί με χάρη στα τέσσερα πόδια.