Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως είναι διαμορφωμένο το κοινωνικό σύστημα της γάτας;

Ζήτημα ιεραρχίας

Αν αφήσουμε ένα αρσενικό γάτο να κάνει ότι θέλει, θα φτιάξει χαρέμι με μια ή δυο γάτες μέσα στον ίδιο ζωτικό χώρο, όπου η ομάδα θα ζει αρμονικά συχνά μοιραζόμενη τα καθήκοντα του θηλασμού, της ανατροφής και της εξάσκησης των μικρών γατιών. Ο αρσενικός γάτος παραμένει δεσποτικός. Αν άλλοι αρσενικοί παραβιάσουν το χώρο, θα διωχτούν αμέσως και τα μικρά γατάκια είναι ανεκτά μόνο εφόσον είναι ακόμα μικρά.

ιεραρχία στις γάτεςΗ κατοικίδια γάτα αν και φαίνεται δεμένη με τα μικρά της, εύκολα υιοθετεί τα μικρά μιας άλλης γάτας ή ακόμα και κουταβάκια ή κουνελάκια. Όταν μεγαλώσει η νέα γενιά ιδίως τα αρσενικά φεύγουν από τη φωλιά και δημιουργούν το δικό τους ζωτικό χώρο. Αν κάποιο αρσενικό μείνει, τότε γίνεται ασυνήθιστα υποταχτικό και σε καμιά περίπτωση δεν του επιτρέπεται να ζευγαρώσει με τις θηλυκές γάτες του χαρεμιού, όταν είναι η εποχή  τους.

Οι γάτες έχουν χαλαρούς κανόνες προτεραιότητας.
Πότε η μια και πότε η άλλη γάτα θα έχει την προτεραιότητα στο φαί. Μερικές γάτες προτιμούν δικό τους ατομικό χώρο για ύπνο, άλλες πάλι κοιμούνται οπουδήποτε.

Πότε δημιουργούνται προβλήματα στο χαρέμι;

Όταν γεννηθούν πολλά μικρά γατάκια σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή, και οι ενήλικες γάτες δεν μπορούν να φύγουν και να δημιουργήσουν δικούς τους ζωτικούς χώρους.
Τα αρσενικά δεν επιτρέπεται να φάνε πριν χορτάσουν όλα τα άλλα ζώα. Είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσουν και να ψοφήσουν. Κάποιες φορές μπορεί να ξεσπάσουν σοβαροί καυγάδες, γιατί η υποτελής γάτα δεν έχει τρόπο διαφυγής και κανένα ασφαλές μέρος για να αποσυρθεί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι μάχες μπορούν να προληφθούν, αν απομακρύνονται τα ζώα που κινδυνεύουν, φροντίζοντας να δίνουμε αρκετή τροφή για όλα και κυρίως μειώνοντας τον πληθυσμό.

Τρεις γάτες- ένας αρσενικός και δυο θηλυκές- είναι ότι πρέπει για ένα μέτριο σπίτι με κήπο και δυο είναι το μέγιστο για ένα διαμέρισμα.