Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως προσαρμόζονται οι γάτες στο ανθρώπινο περιβάλλον;

Από όλα τα ζώα, οι σκύλοι και οι γάτες εξημερώθηκαν και προσαρμόστηκαν καλύτερα με τον άνθρωπο, μένουν μαζί του και εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά απ’ αυτόν.
Οι γάτες πολύ απλά δέχτηκαν τις ανθρώπινες κατοικίες και το χώρο τους σαν δικό τους όπου κυβερνά ο αρσενικός γάτος και σε μικρότερο βαθμό και οι θηλυκές, ιδίως όταν είναι μητέρες. Διώχνουν τις ξένες γάτες από την επικράτεια τους. Η κατοικίδια γάτα αφήνει τον άνθρωπο να έχει τον κυρίαρχο ρόλο, να της προσφέρει τροφή και είναι λιγότερο ικανή να βρίσκει τροφή κυνηγώντας.

Έγιναν έρευνες σχετικά με το πώς βλέπει η γάτα τον άνθρωπο μέσα στο χώρο της. Οι θηλυκές συχνά μεταθέτουν τη φυσική τους αφοσίωση προς τον αρσενικό γάτο, σε κάποιο ορισμένο άτομο και σχεδόν αδιαφορούν για τα άλλα μέλη της οικογένειας.
προσαρμογή γάτας στο σπίτιΣε αυτό το άτομο θα απευθυνθεί για να του γνωστοποιήσει τις ανάγκες της για τροφή, νερό ή να της ανοίξει την πόρτα. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι πολύ στενή.
Η σχέση με το αρσενικό είναι συνήθως διαφορετική. Ο γάτος είναι πιο ανεξάρτητος και παρά το γεγονός ότι ελέγχει το δικό του χώρο.
Ένα άλλο σημείο που αφορά τη σχέση γάτας και ανθρώπου, είναι η ευκολία και η χαρά με την οποία δέχεται στο χώρο της τα άλλα ζώα του σπιτιού, όπως τα σκυλιά, ή τους παπαγάλους. Θα διώξει όμως κάθε ξένο ζώο που θα εμφανιστεί μέσα στα πλαίσια του ζωτικού της χώρου.