Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πόσο σημαντικός είναι για τη γάτα ο ζωτικός χώρος;

Η γάτα όπως και πολλά άλλα ζώα περνά τη ζωή της μέσα σε ένα οριοθετημένο χώρο που γίνεται η κατοικία της. Ένα μέρος από αυτό το χώρο γίνεται ένας ζωτικός χώρος, ιδίως την εποχή της αναπαραγωγής. Ο χώρος αυτός έχει αυστηρά καθορισμένα σύνορα και τον υπερασπίζεται αποφασιστικά ενάντια στα περαστικά ζώα της ίδιας ράτσας. Αυτός ο ζωτικός χώρος μπορεί να κατοικείται από ένα ζώο, μια οικογένεια ή ένα κοπάδι. Το ζώο απομακρύνεται για να βρει τροφή. Ο ζωτικός χώρος μιας γάτας διευρύνεται όταν το κυνήγι είναι λίγο και δεν αποκλείεται τότε να καταπατήσει το έδαφος του γείτονα της.

χώρος της γάταςΠως οριοθετεί το χώρο της;

Αφήνει σημάδια πιτσιλώντας με τους αδένες της έδρας (ιδίως το αρσενικό) και γρατζουνώντας δέντρα και πασσάλους με τα νύχια των μπροστινών ποδιών, στηριγμένη στα πίσω πόδια. Η γάτα αφήνει προειδοποιητικά σημάδια τρίβοντας πάνω σε δέντρα, σε πασσάλους και πέτρες τους ειδικούς αδένες που έχει στο δέρμα του πηγουνιού και του μετώπου.
Όλα αυτά τα σημάδια που οριοθετούν το χώρο της ανανεώνονται καθημερινά αφού οι συνήθειες της γάτας είναι πολύ τακτικές και ακολουθεί καθημερινά το ίδιο μονοπάτι. Χρησιμοποιεί επίσης ιδιαίτερα σημεία για ούρηση και αφόδευση, τα οποία χρησιμεύουν για να καθορίσει τα όρια του ζωτικού της χώρου.