Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Χλωρή ζωοτροφή

Η χλωρή ζωοτροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες εκτός από την D και την Β12 . Αν όμως το ζώο βόσκει, συνθέτει τη βιταμίνη D με το φως και τα μηρυκαστικά έχουν εγγενώς την ικανότητα να συνθέτουν τη Β12.Το ταχέως αναπτυσσόμενο χόρτο είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Εντούτοις, οι χυμώδεις τροφές(και οι ρίζες)είναι φτωχές σε μέταλλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό. Η ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων

σε συνδυασμό με τη μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία σημαίνει πως αποκλειστικά η χλωρή ζωοτροφή δεν μπορεί να αποτελεί ολοκληρωμένη διατροφή. Επίσης το παχύ χορτάρι μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό.

Αυτό δεν σημαίνει πως το χλωρό χορτάρι είναι ανεπιθύμητο, αλλά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστό χειρισμό.

Βόσκηση υπό περιορισμό. Υπάρχουν δύο τρόποι να χρησιμοποιήσετε τη χλωρή τροφή. Ο ένας είναι η απλή βόσκηση, όπου τα ζώα τρώνε ό, τι και όσο θέλουν, και ο άλλος είναι η βόσκηση υπό περιορισμό, όπου ο εκτροφέας συλλέγει μόνος του τα χόρτα και τα φέρνει στα ζώα, τα οποία είναι συνήθως σε περιορισμένο χώρο, δηλ φυλάσσονται στο στάβλο και στη μικρή αυλή που δεν έχει βλάστηση.

Αυτός ο τρόπος σίτισης προτιμάται από όσους έχουν λίγα ζώα για πολλούς λόγους. Συχνά δεν έχουν πολύ χώρο. Οι αίγες περιορίζονται δύσκολα και η περίφραξη μεγάλων εκτάσεων είναι δαπανηρή. Αντίθετα με τις αγελάδες και τα πρόβατα, οι αίγες δε βόσκουν με κακό καιρό. Επίσης, είναι πιο ευάλωτες στα αδέσποτα σκυλιά και τους θηρευτές. Όσοι έχουν λίγα ζώα, δεν τα προσέχουν όλη την ημέρα όπως οι μεγαλοκτηνοτρόφοι και δεν έχουν χρόνο για βόσκηση εκ περιτροπής. Τα ζώα που βόσκουν μόνα τους καταστρέφουν μεγάλο μέρος της τροφής ποδοπατώντας η επιλέγοντας τη. Επίσης το είδος της τροφής τους δεν μπορεί να ελεγχθεί , όσον αφορά στα τοξικά φυτά και σε εκείνα που επηρεάζουν τη γεύση του γάλακτος. Και επειδή όσοι έχουν λίγα ζώα(και άλλες δουλειές) αγοράζουν τυποποιημένες τροφές, η σίτιση υπό περιορισμό φαίνεται λογική λύση.

Οι αγρότες με αρκετά χωράφια και εξοπλισμό συνήθως δίνουν στα ζώα τους χλωρή τροφή που καλλιεργούν οι ίδιοι όπως μηδική και βρώμη, που θερίζονται και κόβονται με μηχανήματα και φορτώνονται σε ειδικά βαγόνια. Μερικές ταΐστρες με ρόδες, ενώ σε άλλα χρειάζεται η εκφόρτωση της τροφής και η αποθήκευση της σε άλλο χώρο. Ακόμα κι αν έχετε λίγα μόνο ζώα, μπορείτε να συλλέξετε χόρτο με ένα δρεπάνι, μαχαίρι ή ψαλίδι , και να τα μεταφέρετε το θέρισμα στα ζώα με καροτσάκι ή με τα χέρια.

Φυτέψτε κτηνοτροφικά φυτά στον κήπο σας, στις αίγες αρέσει η λαχανίδα, το παντζάρι, τα καρότα, αλλά και η βρώμη, η σίκαλη και η μηδική.