Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Χορτονομή σε σακούλες απορριμμάτων

Παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει, η αποθήκευση χορτονομής προτιμάται από πολλούς αγρότες, ειδικά όταν μάθουν πως μπορεί να φτιαχτεί από το κουρεμένο γκαζόν, σε σακούλες σκουπιδιών. Η μέθοδος αυτή διαφέρει από το πραγματικό «σιλό» μόνο στις διαστάσεις. Τα επίπεδα υγρασίας και αποκλεισμός του αέρα είναι ίδια. Να θυμάστε πως αν το χόρτο έχει ψεκαστεί με χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα, δεν είναι κατάλληλο για τις αίγες. Ακολουθεί ο τρόπος παρασκευής

  • Κουρέψτε το χόρτο και αφήστε το να ξεραθεί, αλλά όχι εντελώς. Ανάλογα με τον καιρό και την υγρασία του χόρτου, η ξήρανση μπορεί να κρατήσει από μερικές ώρες ως και μια μέρα. Να θυμάστε, αν το χόρτο είναι πολύ ξερό, δεν θα γίνει ζύμωση. Αν είναι πολύ υγρό, θα σαπίσει.( ο καλός σανός πρέπει να περιέχει 30-35% ξηρό υλικό, για τη χορτονομή σε σακούλες όμως απαιτείται περισσότερο).
  • Μαζέψτε το χόρτο με την τσουγκράνα και αφαιρέστε τα κλαδάκια που μπορεί να τρυπήσουν τη σακούλα. Βάλτε το χόρτο στις πιο γερές σακούλες που θα βρείτε. Καθίστε πάνω τους για να αφαιρέσετε όσο πιο πολύ αέρα μπορείτε. Δέστε τις καλά με σχοινί.
  • Αποθηκέψτε τις σακούλες σε σκιερό μέρος  3 εβδομάδες. Αν δεν ανοιχτούν και δεν τρυπηθούν η χορτονομή θα διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
  • Σημείωση, όταν ανοίξετε τη σακούλα, ίσως να δείτε λευκή μούχλα στο πάνω μέρος. Είναι φυσιολογικό, επειδή είναι αδύνατο να βγάλετε όλο τον αέρα που ενεργοποιεί τα βακτήρια του χόρτου. Πετάξτε το μουχλιασμένο μέρος. Αν το περιεχόμενο της σακούλας έχει μετατραπεί σε μια μουχλιασμένη, βρομερή μάζα, είναι κατάλληλο για  λίπασμα. Είτε το χόρτο ήταν πολύ υγρό, είτε υπήρχε αέρας στη σακούλα. Η καλή χορτονομή είναι πράσινη και έχει μυρωδιά ζύμωσης που ωστόσο δεν είναι δυσάρεστη. Αν η τροφή δεν σας φτάνει ή δεν έχετε αρκετά χρήματα για να αγοράσετε άλλη, η αποθήκευση σε σακούλες ίσως αξίζει τον κόπο. Σε κάθε περίπτωση, ίσως να είναι διασκεδαστικό να δοκιμάσετε, έστω και σαν πείραμα. Ωστόσο, το μέσο αιγοτροφείο με λίγα ζώα θα κερδίσει χρόνο και χρήμα με τη χρήση τροφών από την αγορά και έτοιμο μείγμα τροφών από την αγορά και έτοιμο μείγμα δημητριακών.
  • Όταν ανοίξετε μια σακούλα, χρησιμοποιήστε το περιεχόμενο σε 2-3 μέρες. Οι λίγες αίγες δεν μπορούν να το καταναλώσουν όλο, ιδιαίτερα στην αρχή, όταν θα θέλετε να μειώσετε την τροφή για να αποφύγετε τις πεπτικές διαταραχές. Κάθε νέα τροφή πρέπει να δίνεται στα ζώα τμηματικά, επί μια βδομάδα ή περισσότερο.