Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Χορτονομή σε σιρό

Πολλοί ρωτούν για τη σίτιση των αιγών με χορτονομή. Ναι, τα ζώα την τρώνε, και ναι, μπορείτε να την παρασκευάσετε σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, ακόμα από το κούρεμα του γκαζόν, το θέμα όμως είναι πιο σύνθετο και πολλοί αιγοτρόφοι ασχολούνται με αυτό αφού θεωρούν πως έχει πιο πολύ μπελά από κέρδος. Δεν βλάφτει όμως να ξέρετε μερικά πράγματα για να κρίνετε μόνοι σας.

Ο σιρός (ή σιλό)είναι ένας τεράστιος κάδος ζύμωσης. Φανταστείτε ένα βάζο με τουρσί με διάμετρο 3,5 μέτρα και ύψους 25 μέτρα. Το καλαμπόκι- όλο το φυτό, οι βλαστοί, οι κορύνοι (κέχροι)- ή ο κομμένος σανός, ρίχνονται στο σιρό από το επάνω μέρος του μέσα στο σωλήνα, όπως τα μονωτικά υλικά μπαίνουν στα σπίτια. Το σωστό θέρισμα είναι σημαντικό για την καλύτερη συσκευασία, που δεν πρέπει να επιτρέπει την είσοδο του αέρα. Η ζωοτροφή κλείνεται καλά και αφήνεται να υποστεί ζύμωση. Αν είναι πολύ υγρή, θα σαπίσει.

Η αποθηκευμένη χορτονομή είναι συνηθισμένη τροφή στις περισσότερες γαλακτοκομικές μονάδες βοοειδών επειδή είναι θρεπτικό, εύχρηστο και πολύ φτηνό σε σύγκριση με το σανό και τα δημητριακά. Τα στοιχεία αυτά όμως είναι δύσκολο να ληφθούν υπόψη στα μικρά αιγοτροφεία. Ένας λόγος είναι το σάπισμα. Αυτό συμβαίνει όταν η ζωοτροφή εκτίθεται στον αέρα, γι αυτό κάθε μέρα πρέπει να καταναλώνεται καθορισμένη ποσότητα. Ο συμβατικός σιρός είναι κατάλληλος για τις αγελάδες, αλλά δύσχρηστος για τις αίγες.

Οι αγρότες προτιμούν την αποθήκευση καλαμποκιού επειδή χρησιμοποιούν όλο το φυτό, παράγοντας επομένως περισσότερη ζωοτροφή άρα και γάλα ανά στρέμμα καλλιέργειας. Στις βόρειες περιοχές, η χρήση αυτή να σώσει τις σοδειές αραβόσιτου που δεν ωριμάζει ποτέ ώστε να συλλεχθεί ο καρπός.

Η αποθήκευση σανού δεν απαιτεί καλό καιρό, όπως η συσκευασία σανού σε μπάλες, και μπορεί να σώσει τις ζωοτροφές που επρόκειτο να γίνουν σανός αλλά καθυστέρησαν εξαιτίας του κακού καιρού. Επίσης μπορεί να γίνει στις αρχές ή στα τέλη της εποχής, όταν ο καλός ξηρός καιρός είναι σπάνιος. Ο σανός υπό ζύμωση μπορεί να φτιαχτεί από κτηνοτροφικά φυτά όπως μηδική, η φεστούκα και άλλα είδη χόρτου. Επίσης από δημητριακά φυτά όπως η βρώμη και η σίκαλη, όσο είναι χλωρά ακόμα. Σε μια έρευνα από τις μεσοδυτικές πολιτείες, η μηδική σε σιρό περιέχει 4% περισσότερη πρωτεΐνη από τον απλό σανό μηδικής ίδιας ποσότητας, λόγω της μείωσης απώλειας των φύλλων. Επιπλέον, ή απόδοσή ξηρού υλικού ήταν υψηλότερη από 27%.

Η χορτονομή σε σιρό είναι πιο μηχανοποιημένη από τα δημητριακά ή σανό σε μπαλες. Δεν υπάρχουν δεμάτια για να αποθηκευτούν ούτε για να ριχτούν στα ζώα. Ούτε ξηραντήρες δημητριακών, ούτε άλεσμα και ανάμιξη. Η συσκευή του εκφορτωτή του σιρού σπρώχνει το επάνω μέρος της ζωοτροφής σε ένα καροτσάκι που περιμένει εκεί(ηλεκτρικό, τώρα πια) για να τη μεταφέρει στα ζώα. Σε ορισμένες μονάδες πηγαίνει κατευθείαν στο στάβλο.