Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Εναλλασσόμενη βόσκηση

Ο πιο απλός τρόπος χρήσης των εκτάσεων βόσκησης είναι να τις περιφράξετε και να αφήσετε εκεί τις αίγες ελεύθερες. Όσο όμως κι αν μας αρέσουν τα απλά πράγματα, εδώ δεν είναι η καλύτερη λύση.

Όποιο ζώο βόσκει, αρχικά θα διαλέξει τα φυτά που προτιμά περισσότερο μόλις αφεθεί ελεύθερο στο χώρο βόσκησης. Αυτό μοιάζει κάπως με το να αφήσουμε ένα παιδί να φάει ότι θέλει και αυτό θα διαλέξει πρώτα το γλυκό, αλλά είναι το χειρότερο. Το πρόβλημα έγκειται στην καταστροφή της βλάστησης. Τα προτιμώμενα μέρη των προτιμώμενων φυτών τρώγονται λαίμαργα, πιο γρήγορα από όσο μπορούν να ξαναφυτρώσουν και να ξεραθούν. Τα καλύτερα φυτά εξαφανίζονται και τα υπόλοιπα αχρηστεύονται.

Με την εναλλασσόμενη βόσκηση, η έκταση χωρίζεται σε τμήματα. Το πόσα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσο χρήμα και χρόνο θέλετε να ξοδέψετε στην περίφραξη. Ορισμένοι χωρίζουν τη διαθέσιμη έκταση σε λίγα μέρη ενώ άλλοι σε είκοσι ή περισσότερα.

Τα ζώα αφήνονται ελεύθερα σε ένα τμήμα όπου ψάχνουν αρχικά για τα αγαπημένα τους χόρτα. Επειδή όμως δεν υπάρχουν πολλά, τρώνε τα υπόλοιπα είδη φυτών που φυτρώνουν στον περιορισμένο χώρο.

Έπειτα από μερικές ημέρες- το πόσες εξαρτάται από το αν έχουν καταναλωθεί τα φυτά-τα ζώα μετακινούνται σε άλλο τμήμα. Η βόσκηση αρχίζει πάλι από την αρχή, ενώ τα φυτά του προηγούμενου τμήματος έχουν τη δυνατότητα να ξαναφυτρώσουν.

 Οι μετακινούμενοι φράκτες καθιστούν πιο εύκολο τον τρόπο βόσκησης σε σύγκριση με τη μόνιμη περίφραξη και η επιπλέον τροφή που παράγεται στον ίδιο χώρο αποδεικνύει ότι το σύστημα είναι αποδοτικό. Υπάρχουν  επιπλέον πλεονεκτήματα, όπως η αύξηση της αντοχής της γης στη βόσκηση. Ένα μειονέκτημα, εκτός από την ανάγκη για περισσότερους φράχτες, είναι η παροχή πόσιμου νερού σε κάθε τμήμα της έκτασης. Μια καλή λύση είναι  να σχεδιάσετε έτσι το φράχτη, ώστε οι αίγες να μπορούν να επιστρέφουν στο στάβλο για να πιούν νερό ή να έχουν νερό αν βρέξει.