Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Μελάσα-ένα επιπλέον στοιχείο

Τέλος επειδή οι αίγες γενικά αποφεύγουν να τρέφονται με τις τροφές σε μορφή σκόνης από το έδαφος , που τρώνε οι αγελάδες, τα δημητριακά πρέπει να θρυμματίζονται ή να μένουν ολόκληρα και όχι να αλέθονται σε σκόνη. Οι αγελάδες δεν μπορούν να χωνέψουν τα δημητριακά ολόκληρα. Μπαίνουν στο σώμα τους και βγαίνουν άθικτα. Οι αίγες φαίνεται να έχουν αρκετά μεγαλύτερη ικανότητα αφομοίωσης.

Αυτό είναι καλό για όσους θέλουν να φτιάχνουν οι ίδιοι τα μείγματα και όχι να αγοράζουν τυποποιημένες τροφές, αφού γλιτώνουν τον κόπο και τα έξοδα άλεσης. Σημαίνει όμως και ότι τα λεπτά συστατικά- όπως το αλάτι, το πίτουρο, η βαμβακόπιτα και τα μεταλλικά στοιχεία- δεν μπορούν να αναμιχθούν με τους σπόρους. Πέφτουν  στο κάτω μέρος και οι αίγες δεν τα τρώνε. Για να μη συμβαίνει αυτό, οι ζωοτροφές περιέχουν μελάσα. Η μελάσα συνδέει τα συστατικά, κάνει την τροφή πιο συμπαγή, αποτελούν πηγή σιδήρου και άλλων μετάλλων, βελτιώνει τη γεύση και αποτρέπει τον κίνδυνο κέτωσης των αιγών σε περίοδο κύησης. Η μελάσα περιέχει 3% πρωτεΐνη, αλλά καθόλου αφομοιώσιμη πρωτεΐνη.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, τουλάχιστον για τις αγελάδες, ότι η υπερβολική κατανάλωση μελάσας επηρεάζει την απορρόφηση των άλλων τροφών. Αυτός  είναι ο λόγος που ορισμένοι αντιτίθενται στη χορήγηση τροφών για άλογα σε αίγες, επειδή είναι πλούσια σε μελάσα. (πολλές περιέχουν επίσης χαλκό σε τοξικές ποσότητες για τις αίγες). Οι τροφές με περιεκτικότητα σε μελάσα περισσότερη από 5- 6% πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο, η  μελάσα είναι απαραίτητη στις αίγες.