Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Μεταλλικά στοιχεία

Το ζήτημα της διατροφής των αιγών δεν θεωρείται ολοκληρωμένο χωρίς την αναφορά στα μεταλλικά στοιχεία ή ιχνοστοιχεία. Οι περισσότεροι αιγοτρόφοι δίνουν στα ζώα τους χύμα μεταλλικά στοιχεία ή  μεταλλικά άλατα που προάγουν την παραγωγή γάλακτος.

Παρότι δεν έχουν γίνει σοβαρές έρευνες για αυτό το ζήτημα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι μέθοδοι είναι άχρηστες, πολυέξοδες, ακόμα και επικίνδυνε. Η υπερβολική ποσότητα ενός ωφέλιμου συστατικού μπορεί να είναι το ίδιο βλαβερή με την πολύ λίγη ποσότητα. Οι αίγες που τρέφονται καλά με φυτά και φυτικά προϊόντα από ποικιλία πηγών και από καλλιέργειες χωρίς χημικά λιπάσματα, χρειάζονται ελάχιστα ή καθόλου επιπλέον μέτταλα.

Βεβαίως υπάρχουν εξαιρέσεις. Στις περιοχές που τα φυτά είναι φτωχά σε ιώδιο, τα ιωδιούχα άλατα προσφέρουν κάποια ασφάλεια. Τα εδάφη σε ορισμένες περιοχές της Φλόριντα, του Μέιν, του νιου Χαμπσάιρ, του Μίσινγκαν της ν. Υόρκης, του δυτικού Καναδά είναι φτωχά σε κοβάλτιο, ενώ μερικές περιοχές της Φλόριντα παρουσιάζουν ανεπάρκεια ασβεστίου.

Η ανεπάρκεια σεληνίου προκαλεί τη νόσο λευκού μυός. Τα περισσότερα εδάφη των κεντρικών και ανατολικών πολιτειών(και ορισμένων άλλων περιοχών)είναι φτωχά σε σελήνιο. Οι ενέσεις σεληνίου σε αίγες 15-30 μέρες πριν τον τοκετό και σε ερίφια ηλικίας 3-4 εβδομάδων προλαμβάνουν αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Το σελήνιο σχετίζεται με τη βιταμίνη Ε. Συνήθως χορηγούνται μαζί. Από την άλλη πλευρά, μερικά εδάφη και τα φυτά που αναπτύσσονται εκεί περιέχουν τόσο σελήνιο ώστε να θεωρούνται δηλητηριώδη.

 Ο φώσφορος είναι μια ουσία ζωτικής σημασίας που περιέχεται στην κυριότερη πρωτεΐνη, στον πυρήνα όλων των κυττάρων  του οργανισμού. Αποτελεί μέρος και άλλων πρωτεϊνών, όπως η καζεΐνη του γάλακτος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικός για τα νεαρά ζώα στη φάση ανάπτυξης των οστών και των μυών. Κατά την περίοδο γαλουχίας είναι επίσης σημαντικός, αφού εγκρίνουν μεγάλες ποσότητες  της ουσίας μέσα στο γάλα. Η βιταμίνηD είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Επίσης εξαιρετικά σημαντική είναι η αναλογία ασβεστίου και φωσφόρου. Πρέπει να είναι 1,5 προς 1. Όταν τα ζώα τρέφονται με χλωρή τροφή, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο φώσφορο για να διατηρήσουν την αναλογία. Όταν τρώνε ανθρακούχες τροφές, ίσως χρειάζονται συμπλήρωμα ασβεστίου. Οι άπεπτες φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο και τα δημητριακά είναι πλούσια σε φώσφορο. Αν τα φυτά καλλιεργούνται σε εδάφη πλούσια σε αυτά τα μεταλλικά στοιχεία, μια καλοθρεμμένη αίγα θα λάβει αρκετές ποσότητες.

 Μια αίγα με ανεπάρκεια φωσφόρου δεν έχει όρεξη, δεν αναπτύσσεται, δεν παράγει αρκετό γάλα και μπορεί να αποκτήσει τη βρομερή συνήθεια να τρώει χώμα ή να μασάει κόκαλα και ξύλα(οι αίγες μασούν ξύλα ακόμα κι αν δεν τους λείπει φώσφορος). Στις ακραίες περιπτώσεις, εκδηλώνεται ακαμψία των συνδέσμων και εύθραυστα οστά.

Εντούτοις και η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για τα νεαρά ζώα. Αργότερα μπορεί να παρουσιάσουν χωλότητα και προβλήματα των οστών.

 Ο σίδηρος αποτελεί το 0,01 –003 του οργανισμού και είναι απαραίτητος λόγω του ρόλου του στη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα.

Οι ανάγκες σε χαλκό είναι το 1/10 των αναγκών σε σίδηρο. Σε μεγαλύτερες ποσότητες ο χαλκός είναι θανάσιμο δηλητήριο.

 Η διατροφική αναιμία μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, χαλκού ή κοβαλτίου. (δεν πρόκειται για την κακοήθη αναιμία των ανθρώπων). Είναι ωστόσο πολύ σπάνια.