Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Ποιότητα σανού

Όλα αυτά παραμερίζονται από τη μέθοδο ξήρανσης του σανού στον αγρό. Αν βρέξει, η διατροφική του αξία εκμηδενίζεται. Αν συσκευαστεί σε μπάλες όσο είναι ακόμα υγρός (είτε από βροχή, είτε από ανεπαρκή ξήρανση), θα μουχλιάσει. Αν είναι πολύ ξερός, τα θρεπτικά φύλλα θα κομματιαστούν και θα χαθούν κατά το δεμάτιασμα Σε μερικές περιπτώσεις, η επεξεργασία του σανού γίνεται περνώντας μέσα από περιστρεφόμενους κυλίνδρους που σπάζουν τους βλαστούς, για γρηγορότερη και ομοιόμορφη ξήρανση των βλαστών και των φύλλων.

Η σημασία της ποιότητας μπορεί να εκφραστεί από το γεγονός ότι η καλή μηδική περιέχει έως και 20 εκατοστά καροτίνης ανά κιλό, ενώ η μηδική που υφίσταται λεύκανση περιέχει 2εκατοστά ανά κιλό. Ο σανός κακής ποιότητας σχεδόν ξεχωρίζει από το άχυρο. Το άχυρο περιέχει ίνες, ιδιαίτερα λιγνίνη, και χρησιμοποιείται ως τροφή μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Ο σανός μηδικής ή τριφυλλιού θεωρείται ιδανικός για τις αίγες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες. Η καλή μηδική περιέχει 13% πρωτεΐνη το φυτό phleum pretense και ο βρόμος περιέχουν περίπου 5%. Η μηδική και το τριφύλλι είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο, το σημαντικότερο ιχνοστοιχείο.

Οι έμπειροι παραγωγοί και αγοραστές ξεχωρίζουν το σανό από το χρώμα, την υφή, το άρωμα τη γενική του εμφάνιση. Ο γεωπόνος της περιοχής σας μπορεί να σας πει ακριβώς πώς να ελέγξετε την ποιότητα του σανού που αγοράζετε. Τα τεστ ζωοτροφών θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε τι είδους δημητριακά θα χρησιμοποιήσετε για τη συμπλήρωση της διατροφής των ζώων, για οικονομία και απόδοση. Αν ο σανός σας είναι πολύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα δημητριακών με λιγότερες πρωτεΐνες, που είναι φτηνό. Στην αντίθετη περίπτωση, θα συμπληρώσετε τις πρωτεΐνες που είναι φτηνό. Στη αντίθετη περίπτωση, θα συμπληρώσετε τις πρωτεΐνες με τα δημητριακά.