Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Σανός

Οι γνώσεις για το σανό είναι σημαντικό κομμάτι της αιγοτροφίας. Όσοι όμως είναι αρχάριοι και δεν έχουν πείρα με τα ζώα του αγροκτήματος δεν ξέρουν  τίποτα για το σανό. Μερικοί δεν τον ξεχωρίζουν από το άχυρο. Ο σανός αποτελείται από χόρτα ή φυτά που συλλέγονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και ξεραίνεται στον ήλιο. Το χρώμα του είναι ανοιχτό πράσινο και χρησιμεύει ως ζωοτροφή για τα άλογα και τα μηρυκαστικά, όπως οι αίγες. Το άχυρο αποτελείται από ξερά φύλλα και βλαστούς δημητριακών, όπως βρώμη, το σιτάρι και το κριθάρι, αφού πρώτα αφαιρεθούν οι σπόροι στο αλώνισμα. Το χρώμα είναι χρυσαφί και χρησιμοποιείται για στρώμα, σπανίως για τροφή.

Δεν είναι όλα τα είδη σανού ίδια. Ο πρώτος κύριος διαχωρισμός γίνεται μεταξύ του σανού από γρασίδι(ανθρακούχο) και του σανού από πράσινα φύλλα. Το γρασίδι δεν έχει σχέση με το γκαζόν. Ο σανός από γρασίδι αποτελείται από το φυτό phleum pretense, σόργο, φυτό dactilis glomerata και άλλα είδη κτηνοτροφικής χρήσης. Ο πράσινος σανός αποτελείται από μηδική και τριφύλλι. Ο ανθρακούχος σανός περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο από τα χλωρά φυτά και η ανεπάρκεια αυτή πρέπει να αποκαθιστάται με τη λήψη δημητριακών.

Άλλα φυτά που γίνονται σανός είναι το κριθάρι(που συλλέγεται όταν ακόμα είναι χλωρό), το τριφύλλι,lotus corniculatus,το γρασίδιcynodon dactylon, το φυτό γένουςlespedeza,τα φυτά των λιβαδιών, η βρώμη, η σόγια, το σιτάρι ή ο συνδυασμός τους Προς όφελος των άπειρων αγροτών, καλό είναι να αναφέρουμε ξανά πως ο σανός γίνεται από τη συλλογή χλωρών φυτών και την ξήρανση τους στον ήλιο. Για παράδειγμα, το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, μπορούν να κοπούν όσο είναι πράσινα και να γίνουν σανός. Όταν ωριμάσουν, οι θρεπτικές ουσίες μεταφέρονται στον καρπό, ενώ οι βλαστοί και τα φύλλα κιτρινίζουν και ξεραίνονται, χάνουν τη διατροφική τους αξία και το φυτό που θα μπορούσε να γίνει σανός, γίνεται άχυρο.

Επίσης, ο σανός μπορεί να γίνει με πρώτη, δεύτερη και τρίτη σοδειά( ή περισσότερες σε ορισμένα κλίματα). Η πρώτη σοδειά είναι σκληρή και με λιγότερα αφομοιώσιμα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις επόμενες. Η φάση κοπής του χόρτου είναι ουσιαστική. Η μηδική και το τριφύλλι πρέπει να κόβονται όταν αρχίσουν να ανθίζουν. Μετά η διατροφική τους αξία μειώνεται γρήγορα. Σε μερικά χωράφια υπάρχουν και αγριόχορτα, που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όταν προσπαθήσετε να υπολογίσετε τη διατροφική και χρηματική αξία του σανού.