Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Συλλογή χόρτων

Όσοι έχουν περισσότερο χρόνο και χρήματα και ενδιαφέρονται για τη διατροφή των ζώων, μαζεύουν με ενθουσιασμό χόρτα για αίγες. Το αγριοράδικο, για παράδειγμα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και η τσουκνίδα περιέχει Α και C στις αίγες αρέσουν πολύ αυτά τα αγριόχορτα. Είναι αδύνατο να φανταστούμε έναν αγρότη, γονατισμένο, να μαζεύει ραδίκια για τις κατσίκες, πολλοί όμως το κάνουν, κερδίζοντας την υγεία των ζώων και τη μείωση των εξόδων για τις ζωοτροφές.

Οι αίγες απολαμβάνουν την ποικιλία περισσότερο από τα άλλα οικόσιτα ζώα και δεν υπάρχει ένα φυτό που να διαθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα ζώο. Πολλοί αιγοτρόφοι παρέχουν τροφή από όσο το δυνατό πιο πολλές πηγές για να αυξήσουν τις πιθανότητες καλύτερης θρέψης των ζώων τους, χωρίς την προσθήκη συνθετικών συμπληρωμάτων. Τους αρέσουν τα μείγματα δημητριακών που αποτελούνται τουλάχιστον από 5 ή 6 διαφορετικά συστατικά.

 Είναι φανερό πως αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο οι σύγχρονες αγροτικές μέθοδοι. Οι αγρότες ξέρουν πως η μηδική είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, είναι δύο σημαντικά στοιχεία για τα για τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα. Από ένα στρέμμα με μηδική είναι πλέον κανόνας. Για να είναι καθαρή, δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα.

Ωστόσο κάθε είδος χόρτου στον κήπο σας περιέχει περισσότερο κοβάλτιο από τη μηδική. Το κοβάλτιο είναι απαραίτητο στα μηρυκαστικά για την παροχή του ακατέργαστου υλικού στα βακτήρια του πεπτικού συστήματος, από το οποίο συνθέτουν τη βιταμίΒ12. Μερικά  εσωτερικά παράσιτα, αν όχι όλα, αφαιρούν τη βιταμίνη αυτή από τους ξενιστές τους.

Η μηδική και το τριφύλλι περιέχουν λίγο κοβάλτιο επειδή το οξείδιο του ασβεστίου που υπάρχει στο έδαφος εμποδίζει τη λήψη κοβαλτίου, ενώ συγχρόνως είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τα επίπεδα ασβεστίου των φυτών. Η αγριοκαλλιέργεια θεωρεί πιο αποτελεσματική τη παραγωγή μηδικής και την προσθήκη ιχνοστοιχείων στην τροφή των ζώων με φυσικό τρόπο και χωρίς να ξοδεύουν χρήματα για τα τυποποιημένα συμπληρώματα.

Οι βιοκαλλιεργητές όλα αυτά τα γνωρίζουν φυσικά από χρόνια, όταν όμως οι απόψεις τους επιβεβαιώθηκαν από τους επιστήμονες το 1974, η ιδέα θεωρήθηκε επαναστατική. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα σύγκριναν τη διατροφική αξία και τη γεύση τεσσάρων ειδών χόρτου και οκτώ πλατύφυλλων ειδών με τη μηδική και τη βρώμη ως τροφή για πρόβατα, τα οποία έχουν σχετικά τις ίδιες ανάγκες με τις αίγες.

Προσοχή

Μη μαζεύετε ποτέ χόρτα από την άκρη του δρόμου. Μπορεί να είναι ψεκασμένα με φυτοφάρμακα.