Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

σύμφυτο

Το φυτό αυτό αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή μας, αφού πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται γι΄ αυτό και επειδή είναι αμφιλεγόμενο. Αυτό είναι το σύμφυτο ή στεκούλι(βότανοEupatorium perfoliatum).

Πριν από μερικά χρόνια, πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που απέρριπταν το σύμφυτο. Μερικοί από τους λόγους για να μην καλλιεργείται είναι πρακτικοί- για τους μεγάλους και όχι για τους μικροκαλλιεργητές. Και ορισμένες πληροφορίες τους είναι λαθεμένες.

Είναι αλήθεια πως μια μελέτη που διεξήχθει στην Αυστραλία πριν από μερικά χρόνια, έδειξε ότι  το σύμφυτο μπορεί να είναι καρκινογόνο όταν δίνεται σε ζώα σε μεγάλες ποσότητες ή επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μελέτη αυτή δεν αφορούσε στις αίγες. Από τότε, οι αίγες έχουν καταναλώσει τόνους σύμφυτου, χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα που θα καταγράφονταν στην κτηνιατρική βιβλιογραφία.

Εκτός αυτού, το σύμφυτο θα έπρεπε να βρίσκεται στον κήπο κάθε αιγοτρόφου, έστω και για περιορισμένη χρήση. Πολλοί εκτροφείς αιγών και κουνελιών χρησιμοποιούν το φυτό ως τροφή, τονωτικό και φάρμακο σε περιπτώσεις εντερίτιδας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, της τάξεως της μηδικής, παρότι υπάρχουν αμφιβολίες για το βαθμό αφομοίωσης της πρωτεΐνης. Εντούτοις, η καλλιέργεια και η συλλογή σύμφυτου είναι πιο εύκολη από αυτή της μηδικής και γίνεται με τα χέρια. Είναι ένα όμορφο φυτό που μπορεί να φυτευτεί και για διακοσμητικούς σκοπούς: καλλιεργήστε ζωοτροφή στον ανθόκηπο! Αποφέρει μεγάλες σοδειές μια και αρχίζει να αναπτύσσεται στις αρχές της άνοιξης και ξαναμεγαλώνει γρήγορα αφού κοπεί. Επίσης είναι πολυετές. Ξεραίνεται για να γίνει σανός, παρότι αυτό είναι κοπιαστική δουλειά λόγω των χοντρών βλαστών του. Πρέπει να ξεραίνεται σε μικρές ποσότητες, καλύτερα πάνω σε πάγκους και όχι στο έδαφος.

Βάλσαμο από σύμφυτο

Αν υποστηρίζετε την εναλλακτική ιατρική με βότανα, σίγουρα γνωρίζετε πως το σύμφυτο διαθέτει πολύτιμες επουλωτικές ιδιότητες. Αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα τραύματα των ζώων. Για να φτιάξετε φάρμακο για το χειμώνα, πολτοποιήστε 4-5 μεγάλα, καθαρά φύλλα σύμφυτου, και αναμείξτε τον πολτό με ¼ φλιτζανιού μη υδρογονωποιημένου ελαίου(πουλιέται στα καταστήματα υγιεινών τροφών). Φυλάξτε το μείγμα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το όπου χρειαστεί.