Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Το πεπτικό σύστημα

Όσοι είναι εξοικειωμένοι μόνο με τη διατροφή των ανθρώπων ή του σκύλου και της γάτας, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία του μηρυκασμού, επειδή οι αίγες είναι μηρυκαστικά ζώα και διαθέτουν τέσσερα στομάχια, όπως και οι αγελάδες και τα πρόβατα.

Ο μηρυκασμός εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό και παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές ανάγκες του ζώου. Τα μηρυκαστικά είναι αποκλειστικά φυτοφάγα. Τα φυτά αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από κυτταρίνη και άλλους υδρογονάνθρακες και νερό, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την προσαρμογή της δομής και της λειτουργίας του στομάχου και των εντέρων. Συχνά μιλάμε για «για τέσσερα στομάχια», στην πραγματικότητα όμως η μεγάλη κοιλιά, ο κεκρύφαλος και  ο εχίνος αποτελούν συνέχεια του οισοφάγου, ενώ το ήνυστρο είναι το αληθινό στομάχι που αντιστοιχεί στο μοναδικό στομάχι των θηλαστικών.

Η μεγάλη κοιλιά και ο κεκρύφαλος βρίθουν από πρωτόζωα και βακτήρια. Όταν η τροφή φτάνει εκεί, τα μικρόβια αρχίζουν τη διαδικασία της πέψης μέσω της ζύμωσης, διασπώντας τις πρωτείνες, το άμυλο, τα λίπη καθώς και την κυτταρίνη. Τα πιο σκληρά μέρη της τροφής αναμασώνται περιοδικά και καταπίνονται ξανά. Τελικά, τα προιόντα της βακτηριακής ζύμωσης(μαζί με ορισμένα από τα βακτήρια)κινούνται προς το κανονικό στομάχι όπου λαμβάνει χώρα η τελική πέψη και αφομοίωση της τροφής.

Κανένα θηλαστικό, συμπεριλαμβανομένης της αίγας, δεν διαθέτει εγγενή ένζυμα που διασπούν  την κυτταρίνη. Οι αίγες βασίζονται στη δράση των βακτηρίων που ζουν στο πεπτικό τους σύστημα για τη διάσπαση της κυτταρίνης που περιέχεται στη φυτική τροφή τους. Μπορούμε να πούμε πως εμείς τρέφουμε τα βακτήρια κι εκείνα τρέφουν την αίγα, και αυτό γιατί το γρασίδι και ο σανός δεν θα είχαν καμιά διατροφική αξία.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί, συνηθισμένοι όπως είναι σε μια δεδομένη διατροφή, δεν μπορούν να αποδώσουν όταν αυτή αλλάζει. Το αποτέλεσμα της αλλαγής είναι ένα άρρωστο ζώο. Γι’ αυτό, οι αλλαγές στη διατροφή πρέπει να γίνονται σταδιακά. Πολλές φορές ένας αγρότης δίνει στα ζώα δίνει στα ζώα του τους βλαστούς και τους κώνους μετά τη συγκομιδή του καλαμποκιού, και όταν ένα ζώο αρρωστήσει ή πεθάνει, όλοι πιστεύουν πως φταίει το φυτό. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα έγκειται στην υπερβολική ποσότητα. Δώστε στα ζώα σας αυτές τις λιχουδιές σποραδικά σε συνδυασμό με τις άλλες τροφές, κι έτσι όλοι-βακτήρια,αίγα και εσείς- θα είστε καλύτερα.