Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Ζιζάνια και δηλητηριώδη φυτά.

Παρά το όνομα τους, τα ζιζάνια ή αγριόχορτα μπορούν να είναι ελκυστικά αλλά και ωφέλιμα για τις αίγες. Τα πιο κοινά είναι το ραδίκι, η μαργαρίτα, η πικραλίδα, η τσουκνίδα, το πεντάνευρο, η αχιλλεία και το γαιδουράγκαθο. Κάποια φυτά που αποφεύγουν οι άνθρωποι είναι ωφέλιμα για τις αίγες, όπως είναι η τσουκνίδα και ο κισσός. Οι αίγες προτιμούν και κάποια βλαβερά ζιζάνια, όπως το multiflora rose, για τα οποία δεν υπάρχει καμιά επίσημη αναφορά ότι προκαλούν προβλήματα.

 Το λάπαθο και το ξινολάπαθο(οξαλίδα)θεωρούνται χρήσιμα φυτά για τα ζώα, είναι όμως γνωστό ότι συσσωρεύουν οξαλικά άλατα, που είναι τοξικά. Το σπανάκι έχει σχετιστεί με την τοξικότητα των οξαλικών αλάτων σε αίγες στην Αυστραλία, όπως και ο αμάραντος(χηνοπόδιο) στο Μεξικό. Οι αίγες που βόσκουν δεν έχουν πιθανότητες  να φάνε μεγάλες ποσότητες από αυτά ώστε να εκδηλώσουν ασθένειες, εντούτοις δεν είναι καλή ιδέα να κόψετε μεγάλες ποσότητες και να τις δώσετε σε ζώα που βρίσκονται υπό περιορισμό.(η δηλητηρίαση από οξαλικό άλας προκαλείται επίσης από χημικές ουσίες όπως το γλυκολικό αιθυλένιο-αντιψυκτικό αυτοκινήτων).

Τα δηλητηριώδη φυτά δεν προκαλούν συχνό πρόβλημα στις αίγες. Θα πρέπει βέβαια να ξέρετε τι φυτρώνει στο χωράφι σας και πώς επηρεάζει τα ζώα σας. Εξοπλιστείτε με ένα καλό βιβλίο βοτανολογίας και ρωτήστε ποιά φυτά πρέπει να αποφεύγετε. Η συνήθεια των αιγών να επιλέγουν την τροφή τις προστατεύει από την κατανάλωση των βλαβερών φυτών. Προσέξτε όμως τα μαραμένα φύλα αγριοκερασιάς, τα φύλλα της βελανιδιάς, το κώνειο, τη δάφνη, το ραβέντι, το φυτό γένους asclepias και το χόρτο-δηλητήριο γένους   astragalus ή  oxytropis, τα οποία είναι δηλητηριώδη για τις αίγες. Τα προβλήματα που προκαλεί η φτέρη στα βοοειδή και τα πρόβατα, είναι πολύ σπάνια στις αίγες.