Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

LEFT

Κοινωνικοποίηση κουταβιού σκύλος

Αγωγή του κουταβιού

Αν το κουτάβι σας είναι μικρότερο από δυο μηνών, να ασχολείστε μόνο με την υγεία του. Αφήστε το να τρώει και να κοιμάται.

Πότε είναι κατάλληλη ηλικία να αρχίσω να του μαθαίνω πράγματα;

Μετά τους δυο μήνες από τη γέννηση του κουταβιού.
Μάθετε του το όνομα του. Να έρχεται όταν το φωνάζετε, να περπατάει δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούν τη σωστή αγωγή. Αν το κουτάβι σας δοκιμάζει τις αντοχές σας ουρώντας όχι εκεί που του έχετε υποδείξει, μην υποχωρήσετε δικαιολογώντας το πώς είναι μικρό. Ακόμα στους περιπάτους μπορεί να προσπαθεί να σας…οδηγεί τραβώντας το λουρί και παρασύροντας σας. Η επιμονή, η ψυχραιμία και η υπομονή είναι οι βασικές αρετές που πρέπει να αποκτήσετε. Πριν αρχίσετε τις αληθινές ασκήσεις πρέπει να μάθετε να δίνετε μια εντολή, να αμείβετε, και να τιμωρείτε (με μέτρο).

Πως θα δίνω μια εντολή;κουτάβι μαθαινει πραγματα

Μη φωνάζετε ποτέ. Αν φωνάζετε θα τρομάξει το κουτάβι σας ή θα θυμώσει. Θα αντιληφθεί ότι δεν διαθέτετε ψυχραιμία. Ένας σκύλος που υπακούει από φόβο, γρήγορα ξεχνάει αυτά που έμαθε και γίνεται επικίνδυνος.

Χρησιμοποιεί πάντα τις ίδιες λέξεις για την ίδια εντολή. Αν θέλετε να μάθει ο σκύλος σας να έρχεται κοντά σας, μην του λέτε τη μια «έλα», την άλλη «εδώ», την άλλη «τι έγινε θα έρθεις». Οι σκύλοι καταλαβαίνουν μάλλον τον ήχο των λέξεων παρά τις ίδιες τις λέξεις. Διαλέξτε μικρές λέξεις, σαφείς. Αν η εντολή δίνετε με μια κίνηση, να είναι πάντα η ίδια. Παράδειγμα «κάτω», σύντομη εντολή που πρέπει να συνοδεύεται  με οριζόντια κίνηση του χεριού. «Έλα», το χέρι κατεβασμένο δε το δείχτη να δείχνει τα πόδια σας. Σε λίγο καιρό θα μπορείτε να δίνετε μια εντολή μόνο με την κίνηση και ο σκύλος σας θα καταλαβαίνει τέλεια.

Πώς να τιμωρώ και πώς να αμείβω;

Ποτέ μη δίνετε ζάχαρη. Ποτέ ξύλο. Αλλάζετε τη φωνή σας έτσι που η διαφορά ανάμεσα στον έπαινο και στην κατηγορία να είναι σαφής. Συντροφέψτε τον έπαινο με δυο λέξεις,  πάντα ίδιες και ένα χάδι. Συντροφέψτε την κατηγορία με δυο λέξεις πάντα ίδιες και ένα ελαφρό χτύπημα με μια εφημερίδα.