Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Απόστημα

Το απόστημα είναι ένα οζίδιο ή δοθίηνας που εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή του λαιμού και των ώμων και μεγαλώνει ώσπου να σπάσει και να αρχίσει να εκκρίνει πηχτό πύον. Υπάρχουν πολλά είδη που οφείλονται σε διαφορετικούς οργανισμούς και έχουν διάφορα επίπεδα σοβαρότητας. Τα περισσότερα σχετίζονται με τραυματισμούς, τσιμπήματα εντόμων, τρυπήματα από αγκάθια, ακόμα και υποδερμικές βελόνες. Το απόστημα μπορεί να προκύψει αν η αίγα δαγκώσει το μάγουλο της. Εντούτοις η πιο σοβαρή μορφή σήμερα είναι η τυροειδής λεμφαδενίτιδα. Προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium pseudituberculosis, γνωστό με την παλαιότερη ονομασία Corynebacterium ovis.το πρόβλημα αυτό μεταδίδεται από ζώο σε ζώο. Γι, αυτό τα αποστήματα εμφανίζονται σε πολλά ζώα ενός κοπαδιού, ενώ σε κάποιο άλλο δεν υπάρχουν καθόλου.

 Το πρόβλημα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Αυστραλία το 1894 και ως τη δεκαετία του 70 αποτελούσε σπάνια περίπτωση στις Η.Π.Α. στην Αγγλία έφτασε τη δεκαετία του 80  με την εισαγωγή των αιγών Boer. Σήμερα το  απόστημα θεωρείται το κυριότερο πρόβλημα υγείας των γαλακτοπαραγών αιγών στις Η.Π.Α.ο εκλιπών καθηγητής Dr. Samouel Guss, γνωστός και αξιόπιστος ειδήμων επί των ζητημάτων υγείας των αιγών, θεωρούσε ένα ζώο με απόστημα «επικίνδυνο για τους ανθρώπους και για τα άλλα ζώα».

 

Θεραπεία

 Το ζώο με το απόστημα πρέπει να απομονώνεται. Σύμφωνα με τον καθηγητή Guss, το γάλα του πρέπει να παστεριώνεται και , αν το απόστημα βρίσκεται στο μαστό, πρέπει να πετάγεται. Μην το δίνετε στα μικρά κατσικάκια. Πετάξτε το

Το οζίδιο γίνεται μεγάλο όσο το καρύδι, ένα μπαλάκι του τένις ή ακόμα μεγαλύτερο. Ανοίγει μόνο του κα μεταδίδει τη μόλυνση. Για να προλάβετε τη διάδοση της μόλυνσης, πρέπει να ανοίξετε το απόστημα με νυστέρι και να το καθαρίσετε πριν σπάσει μόνο του.

Ψαλιδίστε το τρίχωμα γύρω από το απόστημα και απολυμάνετε την περιοχή με ένα αντισηπτικό, π.χ. βάμμα ιωδίου. Κάντε μια κάθετη τομή όσο το δυνατό πιο βαθιά με ένα κοφτερό και αποστειρωμένο μαχαίρι, για να καθαρίσετε αποτελεσματικά το πύον. Φορώντας ελαστικά γάντια μιας χρήσεως, πιέστε το απόστημα και κάψτε το πύον που θα βγει μαζί με καθετί που ήρθε σε επαφή με αυτό. Πλύνετε την πληγή με αντισηπτικό. Απομονώστε το ζώο έως ότου το τραύμα του να επουλωθεί τελείως και να καλυφθεί με τρίχωμα, συνήθως για 20-30 μέρες.

Αν το απόστημα βρίσκεται στο λαιμό, πίσω από το σαγόνι ή κάτω από το αυτί, η επέμβαση θα πρέπει να εκτελείται από τον κτηνίατρο, επειδή οι περιοχές αυτές διατρέχονται από μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για να ζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού.

Αν το απόστημα οφείλεται σε λεμφαδενίτιδα, το πύον θα έχει παρασινωπό χρώμα. Αν οφείλεται στο βακτήριο  C. Pyogenes, θα είναι παχύρρευστο και κιτρινωπού χρώματος. Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου προκαλεί υδαρείς εκκρίσεις, ενώ εκείνο του σταφυλόκκοκου κρεμώδεις εκκρίσεις. Πάντως, πρόκειταιμόνο για ενδείξεις. Ο μόνος τρόπος να είστε σίγουροι είναι μέσω καλλιέργειας στο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Πρόληψη

Όσον αφορά στο εμβόλιο, έχει γίνει κάποια πρόοδος και φυσικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκτροφείς, ιδιαίτερα στην Αυστραλία και τον Καναδά. Εντούτοις, η επιτυχία των ερευνών είναι σχετική και, επί του παρόντος, δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο στην αγορά. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται κυρίως με τη θεραπεία και την απομόνωση(η σφαγή) των μολυσμένων ζώων. Απομακρύνετε τα ερίφια από την άρρωστη μητέρα αμέσως μετά τη γέννηση τους και ταΐστε τα με πρωτόγαλα και γάλα από υγιείς αίγες.

Τα  ζώα που δεν πάσχουν, δεν εκδηλώνουν την ασθένεια παρά μόνο με την εμφάνιση νέων στο κοπάδι, ή αν έρθουν σε επαφή με άρρωστα ζώα με οποιοδήποτε τρόπο. Το απόστημα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και δύσκολα αντιμετωπίζεται αφού εμφανιστεί.