Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Αρθρίτιδα / εγκεφαλίτιδα των αιγών

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η αρθρίτιδα/ εγκεφαλίτιδα των αιγών δεν ήταν παρά μια φήμη. Αν και μερικοί εκτροφείς έπαθαν υστερία, οι περισσότεροι πίστεψαν πως γίνονταν πολύ κακό για το τίποτα. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90 οι ερευνητές υπολόγισαν πως το 80% των αιγών στις ΗΠΑ είχε μολυνθεί από τον ιό της αρθρίτιδας/ εγκεφαλίτιδας ή AIDS των αιγών, όλοι τρομοκρατήθηκαν.

Οι μελέτες που ακολούθησαν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς αιγών διαφόρων κοπαδιών μείωσαν το ποσοστό 31%. Η γνωστή κτηνίατρος με ειδίκευση στις ασθένειες των αιγών Dr.Joan Bowen λέει πως, σύμφωνα με την εμπειρία της, μόνο το 10% αυτών των ζώων θα νοσήσει. Αυτό σημαίνει πως μόνο 3 στις εκατό αίγες θα παρουσίαζε κλινικά συμπτώματα της νόσου. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά, επί του παρόντος, δεν αποδεικνύουν την παρουσία του ιού, αλλά μόνο των αντισωμάτων που αναπτύσσει ο οργανισμός των ζώων στον εν λόγω ιό. Φημολογείται ότι τα πιο κοινά τεστ εντοπισμού του ιού- τεστ ανοσοδιαπίδυσης  γέλης φυκιών και ανοσοαπορροφητικής ανάλυσης με ένζυμα (ELISA)-είναι 80% ακριβή, και ως ακριβή είναι και ακριβά.

Συμπτώματα

Σε μια μορφή της ασθένειας, το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως το ελαφρό οίδημα στα μπροστινά γόνατα. Προοδευτικά το οίδημα επιδεινώνεται και το ζώο δείχνει να φθίνει. Παρατηρείται υγρό στους πνεύμονες και τελικά όλα τα συστήματα του οργανισμού καταρρέουν. Άλλα συμπτώματα είναι η χρόνια πνευμονία και η απώλεια βάρους που σχετίζεται με τη χρόνια ασθένεια. Λιγότερο σύνηθες σύμπτωμα είναι η προοδευτική παράλυση των εριφίων, τα οποία κατά τα άλλα φαίνονται απολύτως υγιή.

Θεραπεία και πρόληψη

Η αίγεια αρθρίτιδα/ εγκεφαλίτιδα είναι μια ανίατη μολυσματική ασθένεια. Μερικές αίγες φορείς δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα παρότι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Δεν υπάρχει εμβόλιο. Τα μοναδικά μέτρα προστασίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι τα προγράμματα πρόληψης.

Μπορείτε να υποβάλετε τα ζώα σας σε εξετάσεις. Αν αυτές βγουν θετικές, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τα ζώα σας. Επειδή όμως η ασθένεια μεταδίδεται κατά την περίοδο των γεννήσεων, μπορείτε να φτιάξετε και να προστατέψετε ένα υγιές κοπάδι ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Να είστε παρόντες κατά τον τοκετό. Φροντίστε ώστε τα μικρά να γεννηθούν σε καθαρό στρώμα, φτιαγμένο κατά προτίμηση από εφημερίδες αντί άχυρο. Μη σπάζετε τον αμνιακό σάκο πριν γεννηθεί το ερίφιο. Το υγρό που περιέχει δεν είναι μολυσμένο και προστατεύει το νεογνό από την κατάποση ή την εισπνοή μολυσμένων κυττάρων. Μην αφήνετε τη μητέρα να γλείψει το νεογνό.
  • Βάλτε τα νεογένητα σε ξεχωριστά καθαρά κουτιά για να μην μπορούν να γλείψουν το ένα το άλλο. Μόλις μπορέσετε, πλύντε τα με ζεστό τρεχούμενο νερό για να προλάβετε την κατάποση τυχόν μολυσμένων υγρών του σώματος τους. Κρατήστε τα χωριστά ώσπου να τα καθαρίσετε και να τα στεγνώσετε τελείως.
  • Μισή ώρα αργότερα ταΐστε τα με πρωτόγαλα- από μια αίγα που γνωρίζετε σίγουρα πως δεν είναι μολυσμένη από τον ιό, από μια αγελάδα ή, αν έχετε άλλη επιλογή, με ένα υποκατάστατο πρωτογάλακτος του εμπορίου. Λάβετε υπόψη σας πως το αγελαδινό πρωτόγαλα πρόσφατα θεωρήθηκε πιθανώς υπεύθυνο για τη μετάδοση άλλων ασθενειών, όπως η παραφυματίωση.
  • Χορηγήστε στα νεογνά μόνο παστεριωμένο, αγελαδινό ή προβατίσιο γάλα, ή υποκατάστατο γάλακτος. (το υποκατάστατο γάλακτος για μοσχάρια δεν περιέχει αρκετό λίπος για τα προβατάκια και τα ριφάκια).
  • Κρατήστε τα μικρά χωριστά από τις άλλες αίγες, σε συνθήκες αυστηρής υγιεινής, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποστειρώνετε τα σκεύη σίτισης αλλά και να παίρνετε προφυλάξεις αφού φροντίζετε τα μεγαλύτερα ζώα, πλένοντας τα χέρια σας και αλλάζοντας μπότες προτού φροντίσετε τα μικρά.

Πρέπει να ανησυχείτε;

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον ιό της αρθρίτιδας/ εγκεφαλίτιδας; Εξαρτάται. Αν ένα σπιτικό αιγοτροφείο ανανεώνει τα ζώα χωρίς εξωτερικές αγορές και διαθέτει όλα τα ερίφια για την κατανάλωση κρέατος, το πρόγραμμα πρόληψης δεν είναι ούτε αποδοτικό, ούτε και αναγκαίο. Τα πλέον εξελιγμένα τεστ κοστίζουν αρκετά ανά τεμάχιο και δεν συμφέρουν καθόλου τον σπιτικό προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά, οι εκτροφείς που πουλούν τα ζώα τους ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα των πολιτειών) ή όσοι παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς που απαιτούν πιστοποιητικά υγείας, πρέπει να υιοθετήσουν πρόγραμμα πρόληψης, όπως  περιγράφεται παραπάνω