Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Παραφυματίωση

Όπως και η αρθρίτιδα/ εγκεφαλίτιδα, η παραφυματίωση είναι μια ασθένεια που σκοτώνει. Αρχικά προσβάλλει τη πεπτική οδό, προφανώς μέσω περιττωμάτων ή του στόματος. Σε πολλές περιπτώσεις, το μοναδικό σύμπτωμα είναι η υπερβολική απώλεια βάρους ή η σταδιακή κατάπτωση. Η εντερίτιδα είναι σύνηθες σύμπτωμα των βοοειδών, αλλά σπάνιο για τις αίγες. Η ακριβής διάγνωση της νόσου στις αίγες γίνεται με βιοψία. Το ενδοδερμικό τεστ που χρησιμοποιείται στα βοοειδή έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε αίγες που ήταν φορείς, όπως απέδειξε η ιστολογική εξέταση

Κατά τα φαινόμενα, η ασθένεια προσβάλλει τα νεαρά ζώα, είτε με μετάδοση από τη μήτρα, εκ γενετής, ή από το στόμα. Αν η ασθένεια ακολουθήσει την πορεία που ακολουθεί στα βοοειδή  τα ενήλικα ζώα γίνονται φορείς της νόσου ακόμα κι αν δεν εκδηλώσουν συμπτώματα. Το ερίφιο που μολύνεται εμφανίζει συμπτώματα μετά από1/2  ως δυο χρόνια. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εξετάσεις  και θεραπεία για τις αίγες.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη συνίσταται στη διατήρηση της υγείας ενός αρχικά υγιούς κοπαδιού. Πέρα απ’αυτό, τα μολυσμένα άτομα πρέπει να ανακαλύπτονται και να απομακρύνονται  από τα υπόλοιπα. Οι περαιτέρω επιμολύνσεις των επιρρεπών στην ασθένεια νεαρών ζώων πρέπει να καταπολεμηθούν με τη βελτίωση της υγιεινής και του τρόπου εκτροφής των εριφίων, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης τους από τα ενήλικα ζώα. Μην αφήνετε τις θηλυκές να γλείφουν τα νεογέννητα και μην αφήνετε να θηλάζουν.