Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Πνευμονία

Πνευμονία  είναι ένα γενικός όρος που αναφέρεται σε διάφορες λοιμώξεις του κάτω αναπνευστικού συστήματος. Η αιτιολογία παραμένει συχνά άγνωστη χωρίς τη βοήθεια του παθολόγου ή του μικροβιολόγου. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ακόμα και ο κτηνίατρος πρέπει να μαντέψει τη σωστή διάγνωση και, φυσικά, τη σωστή αντιβιοτική θεραπεία. Συνήθως βασίζεται στην πείρα του, αν όμως ένα αντιβιοτικό αποδειχτεί ανενεργό, πρέπει να χορηγηθεί ένα άλλο. Επιπλέον, πιθανόν να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ τα εσωτερικά παράσιτα. Όλα αυτά, όμως, για τον αιγοτρόφο σημαίνουν ότι το κυριότερο που πρέπει να γνωρίζει είναι πώς να την προλαμβάνει.

Πρόληψη

Ο σωστός εξαερισμός είναι πρώτος στον κατάλογο των προληπτικών μέτρων. Οι αίγες δεν χρειάζονται ζέστη, αλλά σωστό εξαερισμό και προστασία από τα ρεύματα. Σε έναν κλειστό στάβλο, καλό είναι να έχετε μηχανικό σύστημα εξαερισμού. Στα κρύα κλίματα, τα νεογέννητα ερίφια μπορούν να προφυλάγονται σε ξεχωριστό χώρο ή να αφήνονται με τη μητέρα τους καλυμμένα με μάλλινα υφάσματα ή παλιά ρούχα. Το πρωτόγαλα σε ποσότητα και το στεγνό αχυρόστρωμα είναι αναγκαία. Τα ζώα δεν πρέπει να ζουν στριμωγμένα. Το αχυρόστρωμα πρέπει να διατηρείται στεγνό και να αποφεύγεται η μεγάλη υγρασία. Η μόνωση συμβάλλει στην ανάγκη για εξαερισμό. Μη μονώνετε ποτέ το στάβλο με φύλλα πλαστικού, γιατί αυξάνουν την υγρασία. Επισκευάστε τιε διαρροές των σωληνώσεων.

Το στεγνό και καθαρό αχυρόστρωμα είναι ουσιαστικής σημασίας και μειώνει τη σκόνη. Απομονώστε τα καινούρια και αγχώδη ζώα, καθώς και αυτά που πήραν μέρος σε κάποιο διαγωνισμό.