Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Υγεία

Η αίγα είναι ένα από τα πιο υγιή και ανθεκτικά οικόσιτα ζώα. Αν δώσετε την πρέπουσα προσοχή στη διατροφή και στα υπόλοιπα διαχειριστικά στοιχεία, είναι πολύ πιθανό πως θα συναντήσετε ελάχιστες δυσκολίες με την κατάσταση της υγείας των αιγών σας.

Φυσική κατάσταση

Έχω την εντύπωση πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν εμμονή με τις ασθένειες και τις κάθε είδους παθήσεις. Ξοδεύουν χρήματα, ανησυχούν αδικαιολόγητα και δεν απολαμβάνουν τη ζωή με τις αίγες. Η δική μου γνώμη είναι διαφορετική.

Κατά τη γνώμη μου, ασθένεια σημαίνει έλλειψη υγείας και υγεία είναι η φυσιολογική κατάσταση. Αν τα ζώα σας αρρωστήσουν, φταίνε οι ακατάλληλες συνθήκες της σίτισης, του περιβάλλοντος και ορισμένες φορές της αναπαραγωγής. Η θεραπεία των συμπτωμάτων μερικές φορές βοηθά βραχυπρόθεμα, αν όμως δεν διορθωθούν οι πραγματικές αιτίες, ο χρόνος και τα χρήματα που ξοδεύετε για φάρμακα πάνε χαμένα.

 Το χειρότερο είναι πως ορισμένες ασθένειες συμβαίνουν για κάποιο σκοπό και η επιθυμία μας να τις θεραπεύσουμε κάνει το πρόβλημα πιο σύνθετο. Ένα παράδειγμα είναι η εντερίτιδα ή η διάρροια. Είναι πολύ διαδεδομένη στα νεαρά ζώα και οφείλεται στη χορήγηση υπερβολικής ποσότητας γάλακτος, κρύου γάλακτος(όταν το ζώο δεν το έχει συνηθίσει) και στα βρόμικα σκεύη. Δεν πρέπει να σταματήσετε τη διάρροια γιατί είναι ο φυσικός τρόπος του οργανισμού να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Αφήνετε λοιπόν την ασθένεια να κάνει τον κύκλο της, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζετε την αιτία, που είναι το πολύ ή το κρύο γάλα και τα βρώμικα σκεύη. Από την άλλη πλευρά, είναι σχεδόν εντελώς αδύνατο μια αίγα να μην έχει καθόλου παράσιτα και αυτό ίσως να μην αποτελεί μια επιθυμητή κατάσταση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το πλήθος και η ποσότητα των παρασιτοκτόνων που απαιτούνται θα τα καθιστούσαν περισσότερο βλαβερά παρά ωφέλιμα, ενώ συμβιωτικά- άρα απαραίτητα.

Επομένως, η δική σας δουλειά είναι να διατηρείτε την υγεία των ζώων σας σε φυσική κατάσταση, παρέχοντας τους σωστή διατροφή και κατάλληλο περιβάλλον.