Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Είναι αναγκαίο να δούμε σοβαρά τον έλεγχο των γεννήσεων στους σκύλους;

Υπερπληθυσμός σκύλων

Προστατευμένος από τις αρρώστιες ο σκύλος, παίρνοντας καλή τροφή και έχοντας στοργή να τον περιβάλλει, μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στις καλύτερες συνθήκες. Αν κάθε σκύλα γεννούσε δυο φορές το χρόνο πέντε μικρά κάθε φορά, σε λίγους μήνες θα μπορούσαμε να είχε υπερπληθυσμό σκύλων. Ο περιορισμός των γεννήσεων των σκύλων έχει χαρακτήρα τόσο οικονομικό όσο και συναισθηματικό, πάρα πολλοί σκύλοι θα ήταν δυστυχισμένοι.
Ο αριθμός οικογενειών που μπορούν να έχουν σκύλο δεν είναι απεριόριστος. Οι σκύλοι που περιπλανούνται χωρίς έλεγχο και φροντίδα είναι το αποτέλεσμα της υπεραύξησης του πληθυσμού.

Πώς να περιορίσουμε τις γεννήσεις;

Υπληθυσμός των σκύλωνπάρχουν έξι τρόποι.

  • Ο ευνουχισμός του αρσενικού σκύλου είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να συστηθεί και προκειμένου για σκύλους που έχουν τάση φυγής ή σεξουαλικές διαστροφές. Η αφαίρεση των όρχεων διαταράσσει το μεταβολισμό. Ο σκύλος μπορεί να παχύνει υπερβολικά. Η διάρκεια ζωής του περιορίζεται αισθητά.
  • Η στείρωση της θηλυκής είναι πολύ λεπτότερη εγχείρηση από τον ευνουχισμό του αρσενικού. Οι συνέπειες είναι ίδιες. Μετά τη στείρωση, η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί στο μεταβολισμό της σκύλας, για να μην δημιουργηθούν υπερβολικά λίπη.
  • Η θανάτωση των κουταβιών μπορεί να γίνει μόνο τη στιγμή της γέννησης. Για να αποφύγουμε την έκκριση γάλατος από τη μητέρα, βάζουμε κομπρέσες με νερό και ξύδι στους μαστούς της και της δίνουμε μαϊντανό για τροφή.

Για να μην προσελκύονται τα αρσενικά στη διάρκεια του οίστρου των θηλυκών, χορηγούνται χάπια χλωροφύλλης. Η σκύλα πηγαίνει περίπατο μόνο με λουρί και προσπαθούμε να την κρατάμε στο σπίτι σ’ όλη τη διάρκεια των τριών εβδομάδων του οίστρου.

  • Για να διακόψουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ο κτηνίατρος κάνει μια ή περισσότερες ενέσεις με ορμόνες οιστρογόνων, μέσα στο σαρανταοχτάωρο που ακολουθεί τη συνουσία. Η μέθοδος αυτή δεν είναι ακίνδυνη: μπορούν να προκληθούν απορρύθμιση του οίστρου ή φλεγμονή της μήτρας του σκύλου, που μπορεί να καταλήξει σε αφαίρεση της.
  • Το χάπι είναι εξίσου καλό για τις σκύλες. H οιστρογόνα ορμόνη, που χορηγείται στις τρείς εβδομάδες του οίστρου, εμποδίζει τη γονιμοποίηση. Το χάπι δεν είναι ακίνδυνο: ο οίστρος μπορεί να απορρυθμιστεί, να εξαφανιστεί ή αντίθετα να εμφανίζεται ακανόνιστα. Λευκά υγρά, μητρίτιδα ή ερωτισμός, μπορεί να είναι οι συνέπειες του χαπιού.
  • Η αυστηρή επιτήρηση των θηλυκών στη διάρκεια του οίστρου είναι η πιο λογική μέθοδος για την αποφυγή της γονιμοποίησης και την πρόληψη του υπερπληθυσμού. Ο υπερπληθυσμός δεν έχει φτάσει ακόμα στους σκύλους ράτσας. Συνήθως οι πλανήτες και οι μπάσταρδοι έχουν αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.