Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Επεμβάσεις στη διάρκεια της γέννας του σκύλου

Στις φάσεις προετοιμασίας και της προσπάθειας της γέννας του σκύλου μην επεμβαίνετε ποτέ εσείς ο ίδιος. Ο τοκετός είναι μια κατάληξη, μια φυσική πράξη της ζωής και η σκύλα φτάνει μόνη ως το τέλος χωρίς εξωτερική βοήθεια. Όλες οι πληγές, οι μεταγεννητικές μολύνσεις, οι κολπικοί ή μητρικοί ερεθισμοί, που καταλήγουν στην κλινική προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από απερίσκεπτες επεμβάσεις ανθρώπων που νόμιζαν πως νόμιζαν πως «ξέρουν από αυτά».

Ωστόσο μόλις το κουτάβι περάσει τον κόλπο και το αιδοίο, μπορείτε να βοηθήσετε τη μητέρα ασκώντας ελαφρές αλλά συνεχείς έλξεις στα πόδια ή το κεφάλι του εμβρύου. Μπορείτε να κόψετε και το λώρο αφού δέσετε γερά με μια μεταξωτή κλωστή και μπορείτε να σπάσετε το θυλάκιο αν δεν έχει σπάσει μόνο του. Μπορείτε να καθαρίσετε το στόμα του κουταβιού από τις ακαθαρσίες που περιέχει, να το στεγνώσετε και να το βάλετε σε καθαρό στρώμα. Μετά τον τοκετό πετάξτε τα σεντόνια και το στρώμα καθαρίστε τη μητέρα και τα κουτάβια και τοποθετήστε τα στο κουτί. Αμέσως θα τρέχουν στους μαστούς της μητέρας που θα βρουν πολύ γρήγορα χωρίς να ψαχουλεύουν. Η στιγμή του θηλασμού άρχισε.

γέννα σκύλου 

Περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η επέμβαση κτηνιάτρου:

 

1) Αν η μητέρα ωθεί 6 ώρες συνέχεια χωρίς αποτέλεσμα και φαίνεται εξαντλημένη, πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο αμέσως. Πρόκειται για περίπτωση δυστοκίας (είτε από τον υπερβολικό όγκο, είτε εξαιτίας λαθεμένης στάσης του εμβρύου). Η λύση είναι καισαρική τομή.
2) Αν, πάλι, η μητέρα δεν ωθεί πια και έχει κρατήσει στη μήτρα της ένα ή περισσότερα έμβρυα, εξαιτίας μεγάλης κόπωσης ή έλλειψη ωκυτοκίνης, είναι δουλεία κτηνιάτρου.
3) Λίγες ώρες ή μέρες μετά τον τοκετό στη μητέρα μπορεί να παρουσιαστούν κρίσεις εκλαμψίας, που οφείλονται στην πτώση του ασβεστίου και του φώσφορου. Είναι ένα είδος τετάνου: το ζώο καταλαμβάνεται από ακαμψία, ταράζεται από βίαιους σπασμούς και ο κτηνίατρος οφείλει να δώσει αμέσως διάλυμα ασβεστίου ενδοφλέβια.
4) Αν η μητέρα δεν εξωθεί παρά νεκρά έμβρυα περιτριγυρισμένα με πρασινωπό έκκριμα, πρέπει επίσης να πάτε στο γιατρό: πρόκειται για αποβολή και σήψη εμβρύων και μπορεί να φέρει επιλόχειο πυρετό ή σοβαρή μητρίτιδα.