Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Ηλικιωμένος σκύλος

γερασμένος σκύλοςΣε τι κατάσταση βρίσκονται οι αισθήσεις;

1) Τα μάτια θολώνουν γύρω στην ηλικία των 10, επομένως ο σκύλος δεν μπορεί να εστιάσει κοντά
2) Η ακοή επιδεινώνεται μέσα σε λίγους μήνες. Ίσως νομίζετε ότι έχει «επιλεκτική ακοή», όμως πρόκειται για πραγματική κώφωση.

 

Δέρμα και τρίχωμα

Το δέρμα χάνει την αρχική του ελαστικότητα, γίνεται λεπτότερο και πιο ευαίσθητο. Παράγει περισσότερες εκκρίσεις από τους σμηγματογόνους αδένες πράγμα που μπορεί να το κάνει πιο ξηρό πιο λιπαρό και να ξεφλουδίζει και κατά συνέπεια μυρίζει περισσότερο.

 

Σφιγκτήρες

Εγκαταλείπουν την εκπαίδευση τους για τουαλέτα. Δεν ενδιαφέρονται να είναι καθαροί. Συχνά ουρεί ή αφοδεύει μέσα στο σπίτι. Κάποιες φορές η εξασθένιση του σφιγκτήρα οδηγεί σε ακράτεια ούρων.

 

Δόντια και έντερα

Οι παθήσεις των ούλων και πέτρα στα ούλα είναι συνηθισμένη στους ηλικιωμένους σκύλους, καθώς και η κακοσμία του στόματος. Αν θεραπευτούν οι παθήσεις των ούλων, μοιάζει να κερδίζει χρόνια και δύναμη ο σκύλος.
Οι εντερικές παθήσεις, δυσκοιλιότητα και αέρια εντέρων διορθώνονται πολλές φορές με αλλαγή στη διατροφή.

 

Καρδιά και πνεύμονες

Η αντοχή του σκύλου είναι φυσιολογικό να μειώνεται με την ηλικία. Παρατηρήστε την αναπνοή του. Κάποιες φυλές όπως Μπόξερ, και Λαμπραντόρ είναι συνήθως λαμπρά παραδείγματα που δε μεγαλώνουν ποτέ.

 

Μύες και αρθρώσεις

Ο πόνος είναι το σημάδι που θα σας κάνει να καταλάβετε, (όταν δείτε να κουτσαίνει ή να περπατάει αργά), ότι μπορεί να έχει οστεοαρθρίτιδα. Ελέγξτε το βάρος του και δώστε παυσίπονα.

 

Γέρικος σκύλοςΚαρκίνος

Οι φυλές που κινδυνεύουν συχνότερα είναι:

Οι ιρλανδικοί Γούλφχαουντ
Οι Σταφοντσάιρ Μπουλ Τέριερ
Οι ροτβάιλερ
Οι Μπόξερ
Οι φυλές με τον μικρότερο κίνδυνο θανατηφόρων καρκίνων είναι:
Οι Μπόρντερ Κάλι
Οι Γιορκσάιρ Τέριερ
Οι Κόκερ Σπάνιελ
Οι μιγάδες
Οι λευκοί Ουέστ Χάιλαντ Τέριερ

 

Από τι πεθάνουν οι σκύλοι;

Οι ασθένειες και όχι τα γειρατειά είναι οι κύριες αιτίες θανάτου των σκύλων. Συγκεκριμένα:

Ασθένειες 35%
Φυσικά αίτια 8%
Ατυχήματα 5%
Ευθανασία λόγω ασθένειας 29%
Ευθανασία λόγω προβλημάτων συμπεριφοράς 2%
Ευθανασία λόγω γήρατος 21%
Ευθανασία

Η ευθανασία όταν πρέπει να γίνει, είναι στους σκύλους ευκολότερη από εκείνους που τους φροντίζουν, για συναισθηματικούς λόγους. Δίνεται μεγάλη δόση βαρβιτουρικών και ο σκύλος απλώς αποκοιμιέται και μέσα στον ύπνο του σταματάει η καρδιά του. Στον ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό η απόφαση για ανθρωπιστικούς λόγους έχει έντονο συναισθηματικό βάρος, αλλά ηθικά είναι απλή επιλογή. Σε άλλους πολιτισμούς όπως ινδουιστικούς και βουδιστικούς η ευθανασία είναι σοβαρό ηθικό πρόβλημα, γιατί η αξία της ανθρώπινης ψυχής έχει ίδια αξία με ενός σκύλου.

 

Τι μπορώ να κάνω να βοηθήσω την ποιότητα ζωής του γερασμένου σκύλου;

Τα γηρατειά είναι αναπόφευκτα, όμως:

1) Μπορούμε να τροποποιήσουμε τη διατροφή, επειδή η ικανότητα των εντέρων να χωνεύουν την τροφή μειώνεται. Η διατροφή με υψηλής ποιότητας εύπεπτη πρωτεΐνη είναι ένας απλός τρόπος να διασφαλίσετε τη συνέχιση της καλύτερης δυνατής διατροφής.

2) Να ελέγχουμε το βάρος, γιατί ορισμένοι ηλικιωμένοι σκύλοι παίρνουν βάρος επειδή απλώς συνεχίζουν το ίδιο επίπεδο θερμίδων με παλιότερα, αλλά δεν ασκούνται αρκετά για να αναλώσουν αυτή την ενέργεια. Κάποιοι σκύλοι ηλικιωμένοι, παίρνουν βάρος εξαιτίας ιατρικών παθήσεων, όπως υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

3) Με το να ρυθμίσουμε τη διατροφή επιτυγχάνουμε την ελάττωση της πίεσης στις αρθρώσεις, συχνότερη αιτία πόνων.

4) Να προσφέρουμε πνευματικά παιχνίδια, για να τον διατηρήσουμε σε εγρήγορση και να διατηρήσει την ευστροφία του.

5) Να παροτρύνουμε το σκύλο μας σε ήπια σωματική άσκηση όπως ανέβασμα της σκάλας, πρέπει να του κάνουμε μασάζ για να μειωθούν οι πόνοι, να τονωθούν και να χαλαρώσουν οι μυς και να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος.