Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πώς να φτιάξω το σπιτάκι του σκύλου;

Το σπιτάκι του σκύλου πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του. Πρέπει δηλαδή να μην ξεπερνάει το μήκος του κορμιού του κατά το 1/3, καθώς και το ύψος και το πλάτος του. Πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από ένα σκεπασμένο υπόστεγο για να μην αναγκάζεται να βρέχεται. Το σπιτάκι του σκύλου ποτέ δεν πρέπει να ακουμπάει στο έδαφος αλλά να είναι λίγο υπερυψωμένο για να αποφεύγεται η υγρασία (αφήστε μια απόσταση 10 ως 20 εκατοστά ανάμεσα στο έδαφός και στο πάτωμα του σπιτιού). Eτσι ούτε το καλοκαίρι θα καίει από τη ζέστη ούτε το χειμώνα θα παγώνει. Σιγουρευτείτε ότι η στέγη του σπιτιού και οι τοίχοι είναι αδιάβροχοι. Δημιουργήστε ένα κατώφλι στο σπιτάκι του σκύλου ώστε να μπορεί να ξαπλώνει ο σκύλος και να λιάζεται χωρίς να είναι στο υγρό έδαφος.

σπιτάκι σκυλουΟ προσανατολισμός του σπιτιού
Διαλέξτε τον προσανατολισμό του να είναι προς την ανατολή, ή το νότο. Να μην έχει ρεύματα και το καλοκαίρι βάλτε το σπιτάκι του σκύλου σε σκιά και το χειμώνα σε ήλιο.

Το υλικό κατασκευής του σπιτιού
Το πιο συνηθισμένο υλικό για σπιτάκια σκύλων είναι το ξύλο. Τα καλύτερα ξύλα είναι τα ρητινώδη: πεύκο, κέδρος, έλατο, γιατί η μυρωδιά τους απομακρύνει τα παράσιτα. Μπορείτε όμως να το φτιάξετε και από τσιμέντο ή τούβλα με εσωτερική επένδυση: έχουν το πλεονέκτημα πως απολυμαίνονται ευκολότερα.

Το κρεβάτι του σκύλου
Αποφύγετε να σκεπάζετε το κρεβάτι με παλιά ρούχα και σακιά, πού είναι πραγματικές φωλιές παρασίτων. Αποφύγετε το άχυρο γιατί αν και είναι ζεστό και υγιεινό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του σκύλου. Τα πριονίδια και οι ίνες από ρητινώδη δέντρα, που η μυρωδιά τους διαπερνά ελαφρά το δέρμα του σκύλου και απομακρύνει τα παράσιτα απο το σπίτι του σκύλου, παρουσιάζουν το μειονέκτημα πως σκορπίζονται και λερώνουν γρήγορα, πράγμα που απαιτεί συνεχείς αλλαγές του κρεβατιού.
Η πιο πρακτική λύση είναι να βάζουμε στο κρεβάτι παλιές εφημερίδες το καλοκαίρι, και μαξιλάρια ή κουβέρτες που πλένονται εύκολα το χειμώνα.

Για το σιγύρισμα του σπιτιού του σκύλου πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:
Αν το κρεβάτι αποτελείται από μαξιλάρια και υφάσματα, πρέπει να τα αερίζετε και να τα πλένετε τακτικά (κάθε δέκα μέρες). Τα στρώματα από πριονίδια πρέπει να αλλάζονται μόλις υγρανθούν, αλλιώς χάνουν τη φόρμα τους. Μια φορά το μήνα πρέπει να διώχνετε τα παράσιτα, ψεκάζοντας το εσωτερικό του σκυλόσπιτου με εντομοκτόνα. Τέλος κάθε δυο μήνες πρέπει να κάνετε μια πλήρη απολύμανση του σπιτιού.

Μην χρησιμοποιείτε καυστική σόδα γιατί έχει επιβλαβή αποτελέσματα στην υγεία του σκύλου.

Σπιτάκια για σκύλους
Σπιτάκια για σκύλους