Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για τις ωτίτιδες στο σκύλο

Εξωτερικές ωτίτιδες, πυώδεις ωτίτιδες, εκζεματικές ωτίτιδες, κατάρρους.

Μπορεί να πρόκειται για μια μορφή εκζέματος που εντοπίζεται στον ακουστικό πόρο, αλλά επίσης και για οξεία ωτίτιδα που δεν έχει θεραπευτεί σωστά, ή ακόμα για κάποιο ξένο σώμα μέσα στο αυτί. Αυτές οι χρόνιες ωτίτιδες είναι συχνές σους σκύλους με πεσμένα αυτιά, γιατί το αυτί τότε δεν αερίζεται καλά και αυτό ευνοεί τη διάβρωση.

Συμπτώματα: Mια κάκοσμη εφίδρωση συγκεντρώνεται στον ακουστικό πόρο, το ζώο ξύνεται, ο πόνος είναι λιγότερο έντονος απ’ ότι στην οξεία ωτίτιδα. Ωστόσο, ο σκύλος κρατάει συχνότερα το κεφάλι του γερμένο από την ωτίτιδα στο σκύλοπλευρά του άρρωστου αυτιού.

Θεραπεία: Eίναι απαραίτητοι οι συστηματικοί καθαρισμοί (που μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει σωστά), καθώς και η τοποθέτηση στον ακουστικό πόρο παρασκευασμάτων με βάση τα αντιβιοτικά, την κορτιζόνη, τα χρωστικά ή τις σουλφαμίδες, είτε σε σκόνη είτε σε υγρό. Η πρόσθεση παπαίνης και πρωτεολυτικών ένζυμων δίνει καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο μερικές φορές πρέπει να γίνει εγχείρηση, που θα επιτρέψει την πλήρη αποξήρανση των εκκρίσεων. Πρέπει να θεραπευτεί αρχικά η ψώρα του αυτιού του σκύλου, που συχνά είναι αιτία του κατάρρου.