Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Τα παράσιτα του πεπτικού σωλήνα του σκύλου

Πρόκειται για σκουλήκια στρογγυλά και επίπεδα. Τα στρογγυλά σκουλήκια που συναντάμε συνήθως είναι οι ασκαρίδες και οι οξύουροι. Τα επίπεδα, οι ταινίες.
Η ταινία του σκύλου (Dipylidium  caninum) σχηματίζει δαχτυλίδια σε σχήμα σπόρων πεπονιού, με ελαφρύ ροζ χρώμα. Υπάρχουν επίσης η Taenia marginata, Taenia serrata (στα κυνηγετικά σκυλιά) και η Taenia mylticeps (στα τσοπανόσκυλα).

σκουλήκια στον σκύλοΤα κουτάβια έχουν συνήθως ασκαρίδες. Αυτά τα σκουλήκια είναι επιμήκη και στρογγυλά με κερατοειδή σύσταση, βρίσκονται στα περιττώματα ή στις εξεμέσεις. Παρουσιάζονται πολλά μαζί ή ένα -ένα, τυλιγμένα σαν ελατήρια. Αν πρόκειται για μερικές μόνο ασκαρίδες, δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα, αλλά σε περίπτωση μαζικής επιδρομής, εμφανίζονται διαταραχές που μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Το ζώο εξαντλείται, αδυνατίζει, παθαίνει αναιμία και η ανάπτυξη του εμποδίζεται. Εκδηλώνει νευρικές διαταραχές, γυρίζει γύρω -γύρω και μοιάζει να έχει κρίσεις τρέλας. Ένας μεγάλος αριθμός σκουληκιών μπορεί επίσης να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου.
Οι ασκαρίδες είναι η πιο συνηθισμένη αιτία του ειλεού.

Θεραπεία: πρέπει να χορηγούμε συστηματικά στα κουτάβια ενδοπαρασιτοκτόνα (χαπάκια για σκουλήκια).