Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Ο τοκετός της σκύλας

Συντίθεται από ορμονικά και μηχανικά φαινόμενα. Τα ορμονικά φαινόμενα εξαρτώνται από τον πίσω λοβό της υπόφυσης που εκκρίνει την ωκυτοκίνη, ορμόνη που διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας. Οι μύες της μήτρας στο τελευταίο στάδιο της κύησης γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι και η παραγωγή προγεστερόνης ελαττώνεται, ενώ αυξάνονται τα οιστρογόνα. Τα μηχανικά φαινόμενα αρχίζουν επίσης στο τελευταίο στάδιο της κύησης, γιατί τα έμβρυα με όλο και πιο βίαιες κινήσεις τους προκαλούν όλο και πιο έντονες αντιδράσεις της μήτρας, δηλαδή περισταλτικές κινήσεις που μπορούν να επιφέρουν πόνους.

Ο τοκετός γίνεται σε τρείς φάσεις:

1) Φάση της προετοιμασίας. Δημιουργείται υπεραιμία της γεννητικής οδού, πρήξιμο των μαστών και του αιδοίου, που είναι μουσκεμένο με ορό. Η χαλάρωση των ιεροϊσχιακών τενόντων κάνει τις ισχιακές ακίδες να προταθούν και δημιουργεί ένα βαθούλωμα από κάθε πλευρά της ρίζας της ουράς.
2) Φάση της διαστολής. Αρχίζουν οι όλο και συχνότερες συστολές της μήτρας, που ξεκινούν από το κέρας και καταλήγουν στον τράχηλο με περισταλτικές κινήσεις, το έμβρυο σπρώχνεται προς τον τράχηλο που διαστέλλεται προοδευτικά. Δεν κινδυνεύει να πληγωθεί, γιατί πΓέννα της σκύλαςροστατεύεται από θυλάκιο που δεν σπάει παρά μόνο μετά την εξώθηση. Στη φάση αυτή το ζώο δεν ωθεί. Είναι ανήσυχο, προσπαθεί να κρυφτεί, παραπονιέται ή φωνάζει όταν οι συστολές γίνονται πιο βίαιες. Οι συστολές γίνονται κάθε δέκα με δεκαπέντε λεπτά περίπου.
3) Φάση της εξώθησης. Το θυλάκιο σπάει, τα υγρά φεύγουν προς τα έξω και το έμβρυο διασχίζει τον τράχηλο και τον κόλπο με την επίδραση των συστολών της μήτρας και των ηθελημένων ωθήσεων του ζώου. Το κουτάβι γεννιέται και κόβεται ο ομφάλιος λώρος είτε με τράβηγμα είτε με από την ίδια τη μητέρα. Την εξώθηση του πλακούντα ακολουθεί αμέσως η εξώθηση του εμβρύου.
Η προπαρασκευαστική περίοδος έχει διαφορετική διάρκεια σε κάθε ζώο. Η περίοδος της διαστολής διαρκεί περίπου 4 ώρες. Η περίοδος εξώθησης 3-4 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των εμβρύων.
Έτσι δεν πρέπει να τρομοκρατηθείτε αν το πρώτο κουτάβι δε γεννηθεί όσο γρήγορα περιμένατε. Ανάμεσα στη γέννηση των κουταβιών μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα που εξαρτάται από το βαθμό κόπωσης της μητέρας.

Πότε πλησιάζει η ώρα του τοκετού;

Όταν η σκύλα χάσει τη ζωτικότητα της και την καλή διάθεση της και μετά βίας έρχεται μαζί σας περίπατο με πολλές προφυλάξεις και μικρά βήματα τότε έρχεται η ώρα του τοκετού. Για να βεβαιωθείτε για τη μέρα του τοκετού μπορείτε να παίρνετε καθημερινά τη θερμοκρασία της την τελευταία βδομάδα. Τις τελευταίες 24 ώρες πριν τον τοκετό, η θερμοκρασία πέφτει κατά ένα βαθμό περίπου. Έτσι μπορείτε με ακρίβεια να προσδιορίσετε την ημέρα του τοκετού. Τοποθετείστε στο κασόνι που έχετε ετοιμάσει άχυρο, ύφασμα ή εφημερίδες, πάνω βάλτε άσπρα καθαρά σεντόνια ή μεγάλα τραπεζομάντηλα από συνθετικό που θα βγάζετε και θα αλλάζετε μετά τη γέννηση του κάθε κουταβιού.

Προφυλάξεις πριν τον τοκετό

Απαλλάξτε τη θηλυκή από τα παράσιτα 3 βδομάδες πριν τη συνουσία. Δεκαπέντε μέρες πριν κουρέψτε την, απομακρύνοντας όλες τις τρίχες από τη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αν πρόκειται για ζώα γραμμένα στα βιβλία ρατσών, δηλώστε τη συνουσία στις 6 επόμενες βδομάδες (τη δήλωση πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του αρσενικού) στην κυνολογική εταιρεία της περιοχής, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσετε να γράψετε τα κουτάβια σας.
Αν δεν πραγματοποιηθεί η συνουσία, αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή η θηλυκή δεν βρίσκεται σε γόνιμη περίοδο. Πρέπει να αφήσετε στην περίπτωση αυτή τα δυο ζώα να μείνουν μαζί για μερικές μέρες και να διαλέξουν εκείνα την κατάλληλη στιγμή. Στη διάρκεια της συνουσίας πρέπει να αφήνετε τα ζώα μόνα τους και ήρεμα.